Кламер БГ - Новини: От февруари отварят молове и фитнеси

От февруари отварят молове и фитнеси

Коронавирус

|
Пон, 25 Ян 2021г. 13:45ч.
От февруари отварят молове и фитнеси

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Това съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник след свикано от премиера Бойко Борисов работното съвещание с Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Тепърва здравният министър ще обсъди с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове възможни варианти за тяхното функциониране. Преди дни те излязоха на протест и заплашиха да отворят на 1 февруари въпреки забраната.

От Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява търговците, работещи в момента затворените големи търговски центрове и молове, заявиха, че са готови да работят само пет дни в седмицата и с намалено работно време, но само да ги отворят.

Информацията за разхлабването на мерките идва на фона на регистрирани 121 нови положителни случаи на Covid-19 при извършени 1207 теста през изминалото денонощие и деветима починали заради коронавируса.

Влизане у нас само с PCR

Националният оперативен щаб обаче препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България с аргумента, че страната ни е в много добро положение със заболеваемост на 14-дневна база под 100 на 100 000 души. Ние сме една от четирите европейски държави извън червената зона, заявиха то Министерския съвет, но предупредиха, че трябва да се вземат мерки за намаляване скоростта на разпространение на а новия вариант на Covid-19, който вече е и в България.

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран в прессъобщението.

В рамките на заседанието е било потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от V до ХІІ клас по строго определен ред.

Относно предстоящите преговори с ресторантьорите за отварянето им премиерът предупреди:

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици".

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

С намалено работно време

"Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само "ни отворете", пише в писмо на Българската Ритейл Асоциация до премиера. Мотивът им е, че на представителите на бранша не са нито опростени, нито намалени каквито и да са финансови тежести. "Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха", коментира Рая Попова, Генерален секретар на БРА.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, например, все още не са получили нито един лев помощ.

От мярката "Запази ме" не могат да се ползват онези служители, като доставчици на стока, които са пряко свързани с дейността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като същевременно не могат да разчитат на държавна помощ, посочват от БРА.

Делът на положителните проби с лек ръст

Според последните данни 121 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 1207 теста. Така делът на положителните проби се покачва до 10% от изследваните.

Общо потвърдените случаи от началото на епидемията са 214 817. Активните в момента случаи са 26 929. Починалите през последното денонощие са 9, с което общият им брой става 8820. В болница се лекуват 2874 души, от които 283 са в интензивно отделение.

За последното денонощие са ваксинирани едва 24 души. Общо имунизираните са 26 143 души, а тези с поставена втора доза са 4 610.

Същевременно у нас пристигна нова пратка от 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNtech, която компенсира частично предходната намалена доставка.

Компанията намали доставките за Европа, в това число и България заради производствени проблеми, като се очаква договорените количества да бъдат наваксани окончателно в средата на февруари. В началото на февруари се очаква нова пратка от тази ваксина от 35 000 дози.

Пристигналите днес ваксини от логистичния център ще бъдат разпределени по РЗИ-тата в страната.

Здравният министър информира по време на заседанието при премиера, че на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

От февруари е възможно да се поставя и третата ваксина

"Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората", коментира и премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че от следващата седмица доставките на ваксини ще е на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец, допълни той. По думите му има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация. "

"България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни", коментира Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

mediapool.bg