Кламер БГ - Новини: Русия: Не сме длъжни да подаваме данни за радиацията на ОДВЗЯО

Русия: Не сме длъжни да подаваме данни за радиацията на ОДВЗЯО

Свят

|
Вт, 20 Авг 2019г. 18:19ч.
Русия: Не сме длъжни да подаваме данни за радиацията на ОДВЗЯО

Русия заяви на организацията, която следи спазването на забраната за ядрените опити, че не е нейна работа да се интересува от взрива в руския военен ядрен център край Северодвинск, станал миналия месец. Русия освен това твърди, че предаването на данни от руските станции за измерване на радиацията има "доброволен характер", съобщи руската агенция Интерфакс във вторник.

Отделно от това Кремъл обяви, че няма повод за тревога от "замлъкването" на половината от осемте руски станции.

Преди ден президентът Владимир Путин каза, че няма никаква опасност от повишение на радиационния фон вследствие на взрива в Северодвинск, Архангелска област. "Получавам докладите на нашите експерти- военни и граждански. Ние не виждаме сериозни изменения, но се вземат превантивни мерки, за няма никакви изненади", увери Путин.

Руското Министерство на отбраната, под чийто контрол са станциите за мониторинг, засега не дава обяснения защо част от тях не предават данни към Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО).

Базираната във Виена организация съобщи в понеделник, че станциите в Дубна и Киров, които са най-близо до мястото на мистериозния взрив, дни след избухването му са спрели да предават данни за радиацията. На 13 август спират работа станциите в Билибино (в Чукотския автономен окръг) и в Залесево (в Алтайския край).

Станцията в Билибино е най-отдалечена от мястото на взрива.

ОДВЗЯО съобщи във вторник, че датчиците за радиоактивни частици на една от четирите спрели станции, отново са започнали да подават данни.

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" призна по-рано, че петима нейни служители са загинали на 8 август в резултат на експлозия при изпитание на ракетен двигател близо до Бяло море в северната част на Русия. Съобщено бе и за смъртта на двама руски военнослужещи, припомня Ройтерс.

Информациите за следствията от взрива, както и причините за него, са твърде противоречиви. Руското военно министерство първо каза, че фоновата радиация след инцидента е нормална, но руската държавна метеорологична агенция заяви, че нивата на радиация в близкия град Северодвинск са скочили до 16 пъти.

Предаването на данни за радиацията има "доброволен характер"

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков коментира във вторник, че Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, която първа алармира за спрелите мониторингови станции, няма никакво отношение към случилото се край Северодвинск. Рябков обясни пред Интерфакс, че предаването на данни от националните станции за мониторинг на радиацията, които са част от международната мониторингова система, има доброволен характер за всяка страна.

Не е работа на ОДВЗЯО да пита за взрива край Архангелск

Рябков добави, что мандатът на ОДВЗЯО обхваща само Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити или националните мораториуми върху такива опити.

Инцидентът на 8 август край Северодвинск "не би трябвало да има отношение" към дейността на ОДВЗЯО, каза Рябков и добави, че мандатът на организацията не се разпростира до разработването на оръжия.

Пълни обяснения за това какво се е случило и какви са последствията, бяха дадени от отговорните структури, каза още зам.-министърът и увери, че мистериозният взрив не представлява риск за околната среда или хората.

Няколко часа след съобщението, че половината от осемте руски станции за мониторинг на радиацията са престанали да подават данни, две станции са възобновили работа, съобщи във вторник изпълнителният секретар на подготвителната комисия към ОДВЗЯО Ласина Зербо.

"Включените в международната система за наблюдение на ядрените опити руски станции RUP 56 (Пеледуй) и RUP 57 (Билибино) са възобновили работа и в момента предават данни във Временния технически секретариат. Отлично сътрудничество и поддръжка от операторите на руските станции", заяви Зербо в Туитър.

Преди ден той публикува в Туитър интерактивна карта, на която е показано как радиационният облак би могъл да се разпространи на територията на Централна Русия.

По-късно от организацията уточниха, че картата показва само предполагаемото разпространение на радиация, което се моделира от специалисти въз основа на наличните данни.

В интервю пред "Уолстрийт джърнал" Зербо съобщи, че отсъствието на информация от мониторинговите центрове в Дубна и Киров е обезпокоило специалистите в ОДВЗЯО. На въпрос какви са причините за мълчанието на двете станции, руските власти са отговорили, че имало проблеми с мрежата и връзката. Това предизвика подозрения, че руските власти се опитват да ограничат разпространението на данни за аварията, отбелязва Зербо.

На територията на Русия са разположени осем станции, които измерват радиацията в рамките на договора за забрана на ядрените изпитания. Русия е ратифицирала документа през 2000 г., но той още е влязъл в сила, тъй като други държави, притежаващи ядрени технологии, отказват да го ратифицират. Тази година САЩ обвиниха Русия, че нарушава договора чрез провеждане на ядрени опити на ниско ниво.

Към момента не е известно точно какви изпитания са довели до взрива край Северодвинск.

Кремъл: Президентът каза, че няма никаква опасност

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че институцията няма никакво отношение към станциите за мониторинг на радиацията и дали те предават данни или не.

"Президентът каза, че няма никаква опасност и всички власти работят за това, че да не се допусне каквато и да е, дори най-малка опасност за руските граждани във връзка с тази извънредна ситуация", подчерта Песков.

По думите му президентът Владимир Путин получава цялата информация. Напомни, че освен изявленията на държавния глава и други официални лица, са дадени и "експертни разяснения" за аварията, така че той нямало какво повече да добави.

Песков заяви, че дейността на националните станции за мониторинг на радиацията не влиза в компетенциите на Кремъл: "Що се отнася до работата на станциите, честно казано, не знам на кого са подчинени. Това вероятно можете да откриете сами. . . и да поискате информация защо тези или онези данни се предават или не се предават".

Той заяви пред репортери, че не разполага с точна информация дали и как руските станции предават данни, но изрази увереност, че правителствените служби, отговарящи за съответните станции , вършат своята работа както трябва.

Хиляди противогази

Във вторник стана известно, че правителството на Архангелска област планира да придобие 1.2 хиляди филтриращи граждански противогази. Агенция Интерфакс обръща внимание, че информацията за покупката е била публикувана на сайта на държавния орган на 13 август.

mediapool.bg