Кламер БГ - Новини: Половината германци са за забрана на коледните религиозни служби

Половината германци са за забрана на коледните религиозни служби

Свят

|
Нед, 20 Дек 2020г. 13:25ч.
Половината германци са за забрана на коледните религиозни служби

Половината германци подкрепят забрана на религиозните служби по Коледа поради високия брой на случаите на зараза с коронавируса, показа проучване на ЮГав, направено по поръчка на ДПА и цитиран от БТА в неделя.

50 процента от общо 2042 запитани са заявили, че са против провеждането на църковни служби с богомолци. 35 на сто са за провеждане на литургиите според обичая. 15 процента не са отговорили.

Германските федерални и провинциални власти решиха да не налагат забрана на религиозните церемонии по време на карантинните мерки. Храмовете обаче трябва да спазват строги правила, включително задължително носене на маска, спазване на физическа дистанция и забрана да се пее. Големите християнски деноминации реагираха с разбиране на ограниченията.

47 процента от запитаните католици и протестанти са подкрепили забрана на службите, а 38 и 39 на сто са били против такава мярка. 42 процента от изповядващите религия, различна от християнството, са подкрепяли забраната, а 40 на сто са били против. Сред нерелигиозните 58 процента са били за, а 30 на сто – против.

Като цяло малцина се готвят да посетят религиозните служби в Германия по Коледа, показва проучването. Само 6 процента от запитаните са заявили, че ще отидат на църква по празниците, 87 на сто не възнамеряват да го направят, а 6 процента не са дали отговор.

mediapool.bg