Кламер БГ - Новини: Полицията няма да спре с връчването на глоби по границите

Полицията няма да спре с връчването на глоби по границите

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 12:30ч.
Полицията няма да спре с връчването на глоби по границите

МВР няма намерение да спре с връчването на актове и фишове при гранични проверки, въпреки че Върховният административен съд (ВАС) разпореди прекратяване на практиката. Очаквано, силовото ведомство тълкува съдебното определение както му изнася и твърди, че то важи само за пунктовете по гръцката граница и не засяга останалите. Нещо повече, МВР смята, че решението на ВАС дава насоки как да си подобри организацията и да продължи с връчването, а не да го прекрати.

Право на придвижване

В четвъртък ВАС постанови, че практиката да се връчват фишове и актове при гранични проверки не почива на никакъв нормативен акт, защото граничарите нямат право да правят справки в системата за административно-наказателна дейност на МВР, а могат само да проверяват документите за самоличност и то, в минимална степен, за да не пречат на правото на свободно придвижване. От началото на лятото полицията започна да връчва фишове и актове по пунктовете, за да повиши събираемостта на глобите. Това се прави по следния начин – при граничната проверка се прави справка и за нарушения по Закона за движение по пътищата. Ако се установят невръчени книжа, пътуващите се насочват към т.нар. "втора линия" на проверки, където други полицаи им дават фишовете и актовете. В някои случаи може да се стигне до отнемане на книжката или спиране на колата от движение, ако собственикът откаже да заплати санкцията си.

Срещу тази практика бе подадена жалба в административния съд в Благоевград, но тя касаеше само пунктовете по гръцката граница. Тамошният съд я отхвърли, а върховният отмени решението му и разпореди МВР да спре връчването.

Не става дума за глоби, а за дисциплина

"Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това решение касае само пунктовете, които са на гръцката граница, ние сме категорични. Но решението на ВАС ни дава много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база", заяви в петък пред Нова телевизия вътрешният министър Христо Терзийски.

Освен по границата с Гърция, кинжа се връчват и на пунктовете "Калотина", двата моста на Дунав, "Силистра", "Гюешево", "Капитан Андреево", "Лесово" и "Маказа". Т.е. МВР не вижда основания там тази дейност да се прекратява.

Според Терзийски това не се прави, за да се повиши събираемостта по глобите, а за да се дисциплинират шофьорите.

"Ние не го правим с цел някой да го спрем да не отиде на почивка в Гърция, приоритет на МВР е пътната безопасност. Не е за глобите, а целта е глобата да дисциплинира шофьора, така че той да кара много по-спокойно и внимателно. Броят на жертвите на пътя, може би над 85-90%, е от несъобразената скорост. А това, което даваме като глоби и връчваме на гарниците, са над 90% електронни фишове за скорост", обясни Терзийски.

mediapool.bg