Кламер БГ - Новини: В Брюксел пристигна конвой с протестиращи, но не успя да блокира града

В Брюксел пристигна конвой с протестиращи, но не успя да блокира града

Европа

|
Пон, 14 Фев 2022г. 19:04ч.
В Брюксел пристигна конвой с протестиращи, но не успя да блокира града

Полицаи пред сградата на ЕК в Брюксел разговарят с протестиращи, Сн. ЕПА/БГНЕС

Протестен конвой от около 500 автомобила и кемпера днес пристигна в Брюксел, за да демонстрира срещу ограниченията, наложени заради коронавируса, съобщи кметът на белгийската столица Филип Клоз, цитиран от Ройтерс. Повечето участници в протеста са дошли от Франция.

Властите успяха да попречат на превозните средства да влязат в централната част на града, като полицаи ги пренасочваха към паркинг в покрайнините на Брюксел. Оттам обаче протестиращите продължиха да се придвижват пеша до един от площадите в центъра, както и до района, в който се намират европейските институции.

Репортери на Ройтерс са видели между 150 и 200 протестиращи в центъра на града и още толкова около централата на Европейския съюз.

Кметът Клоз каза пред телевизия Ел Ен 24, че протестът е вдъхновен от "Конвоя на свободата", който блокира с камиони канадската столица Отава. Организаторите на демонстрацията не са поискали разрешение от градските власти, допълни той.

По време на съботните протести в Париж един от конвоите успя да разбие полицейските заграждения и да влезе в централната част на града. Това предизвика задръствания по "Шан-з-Елизе" и около Триумфалната арка.

В неделя канадската полиция разчисти протестиращите и колите, които бяха блокирали най-натоварената търговска връзка в Северна Америка.

Протестите в Канада започнаха миналия месец, след като местни превозвачи се противопоставиха на задължителното изискване за ваксинация или карантиниране за международните шофьори на камиони. Впоследствие протестиращите изразиха недоволство и от редица други ограничения срещу разпространението на коронавируса и други проблеми.

В нидерландската столица Хага в събота също имаше демонстрации на недоволни от ковид мерките на правителството. В града пристигнаха десетки превозни средства, сред които имаше трактор и автомобил, който превозваше каравана. Протестиращите успяха да блокират входа към историческия парламентарен комплекс.

mediapool.bg