Кламер БГ - Новини: Полицаите получиха само 15% увеличение на заплатите, ще има протест

Полицаите получиха само 15% увеличение на заплатите, ще има протест

България

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 16:28ч.
Полицаите получиха само 15% увеличение на заплатите, ще има протест

Управляващата коалиция увеличи заплатите на полицаите и пожарникарите само с 15%, което означава, че в края на седмицата ще има протест на недоволните служители в МВР.

В сряда бяха окончателно приети текстовете в проектозакона за държавния бюджет. Допълните разходи за увеличението на заплатите ще са 77,5 млн. лева. Най-голямата синдикална организация в системата на МВР се бореше до последното за увеличение с 30%, каквото се предвижда в редица контролни органи и комисии в държавната администрация, но не успя.

"Тези хора се грижат за вашия комфорт, увеличете заплатите им с 30%", каза депутатът от БСП Иван Иванов на управляващите по време на дебата.

Преди ден полицаите обявиха, че излизат на нов национален протест, който бе насрочен за 29 ноември (неделя). Той се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР, но може да бъде сведена до сиволичен протест заради затягането на противоепидемичните мерки.

Полицаите твърдят, че са на първа линия в борбата с Covid-19, но не получават съответното увеличение на заплатите, каквото се дава на други в държавния апарат.

Синдикалната федерация в МВР призова своите членове "да ограничат до минимум" физическото си присъствие на протеста, но също така да го подкрепят в населените места, където работя. Полицаите могат да демонстрират недоволството си като включат за минута светлинната и звукова сигнализация на служебните си автомобили в събота и неделя, 28 и 29 ноември.

Бюджетът на МВР за следващата година е в размер на близо два милиарда лева.

По-рано този месец вътрешният министър Христо Терзийски вече обясни на синдикатите, че правителството няма да отстъпи от позицията си за увеличението на заплатите с 15%. Той се опита да успокои хората с обещание за "евентуално" още едно увеличение през следващата година, но то ще зависи от бюджетните приходи.

mediapool.bg