Кламер БГ - Новини: Полицаите на протеста цял час чакали заповед под "бомбардировка"

Полицаите на протеста цял час чакали заповед под "бомбардировка"

България

|
Четв, 03 Септ 2020г. 17:11ч.
Полицаите на протеста цял час чакали заповед под "бомбардировка"

Полицаи, пострадали при снощните ексцесии по време на многохилядния антиправителствен протест в София, разказаха как са чакали цял час заповед от началниците си, докато върху тях падали самоделни бомби. Те твърдят, че по всяка вероятност става дума за група провокатори, които пристигнали след 20 ч. вечерта и се смесили с нормално протестиращите граждани. Тримата полицаи от СДВР, които в четвъртък говориха пред журналисти, изразиха убеденост, че това са били хора, които умишлено са търсили провокация и агресия с органите на реда.

"Ние по едно време направо се чудехме какво се случва, понеже около един час ни бомбардираха и чакахме някаква реакция от страна на началниците да предприемем някакви действия, понеже ние се отбраняваме, но това е цял час бомби. Говоря – целенасочено хвърлени, може би над 60-70 бомби", разказа полицаят от ДСВР Иван Манев.

Според него провокаторите са били видими, в един момент дори останалите протестиращи се отделили от тях.

Манев разказа, че е пострадал от бомбичка, която паднала между щита му и този на колегите му. След избухването й получил разкъсни рани. Бил откаран в ИСУЛ, където обработили раната и след това се върнал на площада, но останал в задните редици.

По същия начин е ранен и друг служител на жандармерията - Стоян Димитров. Той разказа, че имал четири рани от бомба. Една от тях била зашита в ИСУЛ. "Най-вероятно провокатори", заяви той с уточнението, че не е могъл да види какво точно се е случило.

Според Андон Христов от жандармерията до 20 ч. обстановката е била спокойна. След това обаче се появила група младежи. Те започнали първо да замерят с яйца, а след това с пластмасови и стъклени бутилки, както и със самоделни бомби.

"Това нещо, както и обидите срещу нас, ги търпяхме час и половина. Лошото беше, че тези хора се бяха смесили с нормалните граждани, които наистина си бяха излезли да протестират", обясни Христов. Според него това е причината да не се предприемат действия – защото щели да пострадат и нормалните хора. Той разказа, че е бил ударен от изкъртено паве.

Засега ръководството на МВР не обяснява защо се е забавило повече от час със заповедта да се действа. Не е ясно и защо никой не се е опитал да изолира предварително групите провокатори при условие, че е имало предварителна информация за появата им, а и те лесно могат да бъдат разпознати.

Нито един от тримата полицаи не е участвал в задържане на протестиращи и не коментира оплакванията на хората, които са били на протеста, че срещу част от тях е упражнено полицейско насилие. И тримата заявиха, че и те, и колегите им са работили професионално в нощта на протеста.

mediapool.bg