Кламер БГ - Новини: Политолози: Очаквана развръзка с Цветанов; Борисов си връща цялата власт в ГЕРБ

Политолози: Очаквана развръзка с Цветанов; Борисов си връща цялата власт в ГЕРБ

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 16:38ч.
Политолози: Очаквана развръзка с Цветанов; Борисов си връща цялата власт в ГЕРБ

Анализатори коментират като "очаквана" развръзката с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който в четвъртък обяви оттеглянето си от всички постове в партията след разговор с лидера й Бойко Борисов.

"Очевидно беше, че Бойко Борисов даде втори шанс на Цветан Цветанов след "Апартаментгейт" да направи някакъв бляскав резултат и там вече да има прошка", коментира Евгений Дайнов пред БНР.

И преподавателят по политология в СУ “Св. Кл. Охридски“ доц. Борис Попиванов смята, че оставката е била очаквана, но според него обяснението е друго:

“След успеха на изборите за Европейски парламент, лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов е преценил, че сега е най-подходящото време. Сега неговите опоненти се намират в най-слабата си възможна форма, за да може да продължи напред без Цветанов и да развие този нов сюжет, който се превръща в централен за него. Това е сюжетът с прочистването на редиците на партията и с овладяването ѝ от самия Борисов. В крайна сметка тук наблюдаваме епизод от сериала “Гущерът си къса опашката“.

Според политолога доц. Румяна Коларова ще се разбере какво означава оставката на Цветанов, след като се разбере кой ще го замести в партията. “Няма незаменими хора, но е много важно този, който ще го замести, на първо място, какъв профил ще има и като образование, и като политически опит, и като среда, от която идва. Второ, какъв капацитет има, защото всички знаем работохолизма на Цветанов и способността му да помни... И накрая, това не е по-маловажно, а може би е един от най-важните въпроси – в какви отношения ще бъде този нов човек с Борисов“, каза тя.

Тя коментира и възможността Томислав Дончев да замести Цветанов: “Не е хубаво да бъде човек, който е член на кабинета. Ако се избере човек, който е член на кабинета, това ще бъде връщане назад“.

"Макар че според мен прошката трябва да мине през прокурор, първо. Очевидно, че Цветанов не се справи. Очевидно е, че Бойко Борисов, злоупотребявайки с ресурсите си и с властта на министър-председател, изнесе тази победа на собствения си гръб, обикаляйки страната. Очевидно е дошъл моментът, в който вторият човек в такава авторитарна конструкция трябва да бъде премахнат. Това беше неминуемо, то щеше да стане рано или късно. Поводът просто беше "Апартаментгейт" и недобрата работа на Цветанов за изборите. Това е системен проблем в авторитарните системи, каквито Бойко Борисов изгради. Очевидно беше, че цялата власт трябва да се върне в ръцете на Бойко Борисов", обясни Дайнов.

Политологът Даниел Смилов смята за логично решението на Цветанов да подаде оставка като зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб, след като по-рано се оттегли от парламента: "Борисов като че ли влезе в един капан, който сам си постави. Той каза, че 26 май ще бъде ден за прошка, което създаде такова впечатление, че едва ли не, ако ГЕРБ спечели, греховете не неговите съпартийци, които преди това бяха отстранени и най-вече на г-н Цветанов, ще бъдат опростени. Това беше грешен ход, може би е било нещо изтървано в хода на кампанията. Борисов го осъзна и беше логично да се премине към по-сериозна раздяла с Цветанов. Иначе обществото би останало с впечатление за известен предизборен театър, стратегия за печелене на гласове".

mediapool.bg