Кламер БГ - Новини: Политолози: Оръжията за Украйна няма да съборят кабинета, но Македония може

Политолози: Оръжията за Украйна няма да съборят кабинета, но Македония може

България

|
Пет, 29 Апр 2022г. 08:15ч.
Политолози: Оръжията за Украйна няма да съборят кабинета, но Македония може

Политолози: Оръжията за Украйна няма да съборят кабинета, но Македония може

Изпращането на оръжия в Украйна най-вероятно няма да събори правителството и ще бъде прието от обществото, но вдигането на ветото за еврочленството на Северна Македония без ясни стъпки от Скопие може да взриви ситуацията. Това коментираха пред Mediapool политолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Димитър Ганев от "Тренд".

В сряда конфликтът между кабинета "Петков" и президента Румен Радев навлезе в гореща фаза. Първо Радев остро критикува правителството за отказа да изпълни условията на Путин за плащане на газа в рубли, а след това Кирил Петков и Асен Василев нарекоха позорна позицията на президента за конфликта в Украйна.

Според Първан Симеонов "Продължаваме промяна" излезе от ролята на балансьор и започва да взема решения. "Изпращането на военна помощ ще има символно значение, защото е явно, че България така или иначе има търговски износ. Това няма да промени картината в българското обществото, което като цяло не приема идеята за изпращане на оръжия. Но в такава ситуация е нормално да се взимат непопулярни решения", коментира той.

Симеонов обяснява, че това това решение не променя баланса във властта, защото БСП заема гъвкава позиция и дава сигнали, че няма да излиза от правителството.

"В международен план "Продължаваме промяната" биха спечелили от това решение. Във вътрешен план едва ли биха спечелили много, но в политиката се налага да се вземат и непопулярни решения, което показва лидерство", каза социологът и напомни за решението на служебното правителство на Радев да въведе зеления сертификат по време на Covid пандемията.

"Това, което българското общество не може да приеме, е компромис с Македония. Скопие не е направило нищо видимо и е реален български проблем от повече от век. Това е ценностен български проблем. Ако пипнат тук, изгледите да оцелеят на власт са минимални", прогнозира Първан Симеонов.

Сходно мнение изрази Димитър Ганев от "Тренд".

"Изпращането на военна помощ за Украйна няма да бъде поводът, който ще събори кабинета. БСП няма да натисне "ядрения бутон" и да доведе до трайна политическа дестабилизация. Има обаче казус, който може да доведе до много по-тежка дестабилизация и това е казусът със Северна Македония. Ако не се удължи ветото, това може да доведе до взрив", коментира той пред Meduapool.

Ганев анализира по различен начин откритата конфронтация между правителството и президента. Той напомни, че значителна част от обществото възприема Румен Радев като патрон на това правителство, тъй като Асен Василев и Кирил Петков набраха обществена популярност като лица в първото служебно правителство, назначено от президента преди година.

"Разривът е още едно стъпало в ерозията на подкрепата към правителството. И това не е заради проекта на Стефан Янев, защото той няма нищо общо с Радев. Конфликтът между правителството и Радев беше абсолютно сигурен, че ще се случи. Въпросът беше кога. Радев си дава ясна сметка, че има ерозия в подкрепата за този кабинет и не желае негативите да му се пишат на негова сметка", коментира той.

Според Ганев има сериозен тренд за загуба на обществена подкрепа и след два месеца правителството може да се окаже силно непопулярно. "Тогава някой от партньорите може да събере политически капитал като го събори, за да бъде в по-добра позиция при избори. Основната причина за загуба на обществена подкрепа е повишаването на цените на основни стоки и услуги яде непрекъснато от това доверие", поясни социологът.

Изборите все още са нежелани

Макар повечето партии да се държат така, сякаш вече се готвят за избори, включително ПП, скорошните предсрочни избори са нежелан вариант за повечето партии, коментират анализаторите.

"2 към 1 са политически играчи, които не искат да ходят на избори. Тази картина изглежда точно наобратно, когато дадено управление се е изчерпало и има ясна алтернатива. Данните на това правителство сега изглеждат като данните на служебното. Да, слизат надолу, но са нелоши. Инфлацията и войната задълбочават проблемите и това е ясно. Но в условията на икономически трусове, на никого не му се иска и политически трус, след като тъкмо излязохме от един такъв", коментира Първан Симеонов.

Алтернативите на това управление също не вдъхновяват българите.

"Има вариант за по-голяма коалиция по западна линия, което няма да е много популярно сред българите. Тук Стефан Янев може да послужи като допълнителна опция за маневриране. Втората опция при продължаващо обедняване на обществото – Костадин Костадинов става втора политическа сила и играе с това. Третата опция е Румен Радев. Тези са политическите алтернативи в момента, но не са по вкуса на широките обществени маси, а и не са по вкуса на самите политически играчи", обясни той

Според Симеонов всички фактори показват, че "правителството вероятно ще поостане" на власт, макар сега перспективата за предсрочни избори е доста по-близка в сравнение с преди 4-5 месеца.

Проруските нагласи намаляват, но са силни

"Най-общо българското общество се дели на три сравнително равни части. Има 1/3, които са т.нар. русофили. Има 1/3, които строго гледат на Запад и нямат особено положителни чувства към Русия. Има и 1/3, които стоят по средата. Те казват, че ние сме членове на ЕС и НАТО, но имаме положително отношение към Русия", коментира Димитър Ганев от "Тренд".

По думите му тези три части са формирали дълги години сходни резултати в проучванията – 60% от българите с положително отношение към Русия и 60% с положително отношение към ЕС (по-малко към НАТО).

"Войната промени хората в средата. Огромна част от тяхното положително отношение към Русия спихна. Почти го няма. Останала е твърдата русофилска група, която около трийсетина процента. Част от тази група припознава "Възраждане" като легитимен свой представител, а не БСП – защото БСП е в правителството с прозападните партии", казва той.

Ганев напомни, че Костадинов първо е бил оставен сам на полето срещу зеления сертификат, сега сам защитава Русия и подкрепата за него расте по обективни причини.

"Почти съм сигурен, че след една седмица ще говори само за цените, защото това е темата, която ще преобладава през следващите 6-7 месеца. Ние мерихме това през множество индикатори – покачването на цените и обедняването е 5-6 пъти по-голям проблем за българина от втория по значимост, който и да е той", коментира социологът.

Според него появата на Стефан Янев ще спре ръста на Костадинов, който ще остане на ниво от 9-10%. "Янев влиза здраво на това поле и ще обере по-мекия вот", смята Ганев.

Първан Симеонов казва, че около 1/3 от българите са разочаровани от действията на Путин, а традиционното доверие на българите към Русия спада с около 20%, но има спад и на традиционното доверие към Запада.

Това значи, че в България изпъкват крайностите в момента. Проруската крайност е осезаемо по-голяма от прозападната по исторически причини и културни сходства, които подпомагат пропагандата, но пък медийната среда е отворена за западния разказ. В България има голямо сиво мнозинство, което е мълчаливо. Стефан Янев е човекът, който се прицелва в него. Той говори като масовия българин – да не даваме военна помощ на Украйна, но и да не излизаме от НАТО. Тази конструкция е легитимна в очите на мнозина и Румен Радев спечели изборите с нея, коментира Симеонов.

В заключение той предупреди, че ако някой реши да направи компромис със Скопие, резултатът ще е брутален Путинизъм в България. "Не, че някой ще скочи да се бунтува, но за Македония ще бъде обвинен Запада и това ще избие в една тиха злоба, която утре ще роди политическо чудовище, което малко ме плаши", казва социологът от "Галъп" .

mediapool.bg