Кламер БГ - Новини: Политолог: Шоуто направи партия, но изненадващо партията не направи шоу

Политолог: Шоуто направи партия, но изненадващо партията не направи шоу

България

|
Пон, 07 Окт 2019г. 15:55ч.
Политолог: Шоуто направи партия, но изненадващо партията не направи шоу

"Може би не беше изненадващо, че Шоуто направи партия, но беше изненадващо, че партията не направи шоу". Това каза пред БНР политологът Георги Киряков по повод учредителното събрание на партията на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава", което приключи за рекордните 20 минути и на него не бяха допуснати журналисти.

Киряков обясни, че е очаквал процесът на учредяването на новата партия да бъде по-публичен.

Обяснението на един от делегатите на учредителното събрание, че секретността е заради т.нар. "кафяво-жълти" медии, политологът коментира с поговорката "Който се страхува от мечки, да не ходи в гората".

"Партиите са затова - да обясняват на публиката всяко свое действие. Тази конспиративност е отвъд всякакви политически и нормални демократични граници. Утре, ако влязат в политиката, така ли ще правят коалиция - отвъд погледа на публиката и отвъд погледа на медиите", каза още политологът.

Той подчерта, че според проучвания "Няма такава държава" ще влезе в бъдещ парламент:

"Това означава, че Слави Трифонов може да пренареди конфигурациите на бъдещи коалиции, освен ако някоя от големите партии не спечели пълно мнозинство, но такава перспектива няма".

Според Киряков обаче не може да има сравнение между Слави Трифонов и Бойко Борисов и от гледна точка на създаването на партиите им, и като потенциал на управление, защото Трифонов не е загатнал, че е способен да взема важни политически решения.

"Виждаме кой влиза в управлението на неговата партия - това са сценаристите му. Защо е затворил възможностите други хора да участват във вземането на партийните решения? Това е много важно за всяка партия", каза политологът.

Според него шоуменът трябва да отговори именно на въпроса защо в партията му няма външни за него лица.

"Правенето на политика не е само анти, не е само протест и критикуване на управляващите и управлението. То е и обратното - предложения за това как ще изглежда, според тяхната партия и според лидера, бъдещето на България", добави Киряков.

На парламентарните избори през 2013 година Киряков водеше листата на ДБГ в Благоевград.

mediapool.bg