Кламер БГ - Новини: Политическият театър с новата конституция пред нов сезон – ще се прави комисия

Политическият театър с новата конституция пред нов сезон – ще се прави комисия

България

|
Пет, 25 Септ 2020г. 19:31ч.
Политическият театър с новата конституция пред нов сезон – ще се прави комисия

Управляващите явно не бързат с "рестарта" на държавата, обещан от премиера Бойко Борисов с проекта за нова конституция, който той лансира месец и половина след началото на протестите, искащи оставката на правителството и главния прокурор. Повечето наблюдатели окачествиха гръмкия план като откровен политически трик за запазване на властта до края мандата, особено след като стана ясно, че ГЕРБ няма да получи нужното мнозинство за свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да гласува евентуалната нова конституция.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха набързо скалъпения си общ проект на 2 септември, но обсъжданията по него още не са започнали. Това вероятно ще се случи през октомври, тъй като следващата седмица ГЕРБ ще предложи създаването на временна комисия, научи Mediapool.

Проектът на "Борисовската конституция" бе подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", чийто лидер първо твърдеше, че няма да дава подкрепа, но по случайност негов човек получи плажна концесия точно когато се събираха подписите. Така премиерът успя да осигури дори повече от необходимите 120 подписа за внасянето на законопроекта.

Сега предстои нова процедура – да се реши дали да се свика ВНС, което трябва да стане от 2 до 5 месеца след внасянето на проектоконституцията. За целта обаче са нужни повече от 160 гласа, с каквито управляващите не разполагат, тъй като БСП и ДПС казаха, че не подкрепят нова конституция и ВНС.

В тази ситуация Борисов и депутатите му неколкократно повтаряха, че бързат и няма да се бавят за втората процедура, щели да инициират тя да се проведе около 2 ноември. Обещани бяха и дебати след внасянето на проекта. Действията им обаче показваха друго - почти месец темата сякаш бе напълно забравена от управляващите.

Това засили подозренията, че с проекта за конституция само се тупа топката, защото до ноември ще са възникнали други неотложни задачи като приемането на бюджета за 2021 г., което би могло да се превърне в обяснение за отсрочване на окончателното гласуване на решението за свикване на ВНС. От 22 декември до 10 януари депутатите са във ваканция, освен ако не решат друго, но засега това изглежда малко вероятно. Така евентуалното приемане или отхвърляне на решението за ВНС може да се измести за началото на следващата година, а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава. Тогава обаче тя би била безпредметна, защото самите редовни избори ще са през март.

Временна комисия на всяка цена

След едномесечно мълчание и бавене, ГЕРБ ще внесе другата седмица предложението за временна комисия съставена на паритетен принцип. Засега идеята е да има по трима народни представители от всяка партия в парламента, каза пред Mediapool председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Във въпросната комисия ще се търсят и експертни становища. "Ще се вземе мнението на Венецианската комисия, превежда се проектът, за да можем да го изпратим и на други европейски органи, които се занимават с уредбата на законодателството", каза Дариткова.

Към момента почти няма авторитетен конституционалист, който да е подкрепил предложените текстове. Нещо повече, според повечето експертни мнения, цялото упражнение с новата конституция е безсмислено.

В началото на септември Съветът на Европа отново повтори, че България трябва да подготви нови законодателни и, ако е необходимо, конституционни промени, за да осигури независими разследвания срещу главния прокурор. Оттам посочиха, че проектът на нова конституция не гарантира истинска независимост. Българските власти бяха призовани да черпят вдъхновение от препоръките на Венецианската комисия.

Властите никога досега не са се съобразили с тези препоръки, особено по отношение на главния прокурор, поради което не е ясно защо сега управляващите отново ще разиграват театъра с допитването до европейски институции, чиито становища така или иначе ще прегазят.

Очевидно обаче идеята е политическият театър да се разиграва до последно, независимо от крайния резултат.

За това свидетелстват и думите на Даниела Дариткова, че комисията ще бъде създадена, независимо дали някоя партия откаже да излъчи свои представители, а това не е изключено, защото БСП и ДПС вече са заявили, че не подкрепят свикването на ВНС.

БСП вероятно ще откаже участие

Неофициално социалисти коментираха пред Mediapool, че има ясна позиция на партията – да не участват в разговорите за нова конституция, следователно няма да излъчат свои представители във временната комисия.

Предстои да се види каква ще е позицията на ДПС, но от партията вече обявиха, че не подкреят свикване на ВНС от настоящия парламент.

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов каза пред Mediapool, че целта на комисията е обсъжданията да се канализират и да има ясни представители на партиите в дебата.

Без "суха тренировка"

Няма да има "суха тренировка" в пленарната зала, която да покаже дали свикването на ВНС ще събере нужната подкрепа.

Преди повече от месец премиерът Борисов поиска преди крайната процедура "да се направи някакво гласуване, техническо или измислете го парламентаристите, за да се види дали може да се събере подкрепа от над 160 депутати за след това". Обяснението на Борисов за това необичайно предложение беше, че не иска да "се упражняват на наш гръб, че някой лъже".

Подобна процедура не е предвидена в правилника на парламента, поради което самото ѝ лансиране изглеждаше доста странно. Сега Дариткова призна, че наистина няма такава техническа възможност.

"Така или иначе в хода на тези обсъждания със заявеното или незаявено участие в комисията, ще стане ясно какви са позициите на парламентарно представените партии и това ще даде възможност аритметически да се пресметне подкрепата", обясни тя пред Mediapool.

Отсега обаче "аритметиката" показва, че управляващите нямат мнозинство за предстоящата процедура по свикване на ВНС, която трябва да е подкрепена от повече от 160 народни представители. БСП и ДПС са твърдо "против", а всички останали депутати са едва 137.

Надеждата на управляващите е тези две партии да променят позицията си в хода на обсъжданията, в които БСП вече са решили да не участват.

ГЕРБ ще търси подкрепа на отделни депутати

Паралелно с временната комисия, ГЕРБ ще търсят подкрепа и от отделни депутати от партиите, които са заявили, че няма да подкрепят текстовете.

Такива случаи е имало и преди, например в края на 2019 г. 27 социалисти подкрепиха избора на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, въпреки че партията имаше решение да гласува "против".

Засега обаче и хората около лидера Корнелия Нинова, и вътрешнопартийните ѝ опоненти твърдят, че няма да променят позицията си за ВНС.

mediapool.bg