Кламер БГ - Новини: Политиците скочиха срещу съда заради освобождаването на Джок Полфрийман

Политиците скочиха срещу съда заради освобождаването на Джок Полфрийман

България

|
Пет, 20 Септ 2019г. 14:45ч.
Политиците скочиха срещу съда заради освобождаването на Джок Полфрийман

Предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман доведе до остри критики от политическите партии срещу съдиите, взели решението. ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти поискаха съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванов и Виолета Магдалинчева да дадат обяснение за взетото решение ден по-рано.

С него осъденият за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Полфрийман бе окончателно освободен от затвора 6,5 години преди края на 20-годишната му присъда. При нападките срещу авторите на решението "случайно" бе споменат и Съюзът на съдиите, чийто председател е Калпакчиев, а Иванова – активен негов член.

Дължат отговори

С уговорката, че уж не може да коментира съдебни решения, премиерът Бойко Борисов все пак каза мнението си: "Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа".

В същия стил бе и изказването на вътрешния министър Младен Маринов.

"Аз съм ръководител на МВР, а именно това са органите, които работят по разследването и коментарите ми на решения на съда няма да доведат до нищо хубаво. Всеки може сам да си направи изводите", каза той.

Малко по-конкретен бе бившият зам.-министър на МВР Красимир Ципов, който в момента е депутат от ГЕРБ. Той заяви, че съдия Калпакчиев дължи отговор за мотивите си. Те бяха публикувани часове по-рано.

"Нормалната практика в тези казуси е, когато остават една, две или максимум три години до изтичане на присъдата да се взимат подобни решения. Много е интересно Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били мотивите при положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран", заяви Ципов.

Депутатът от Обединени патриоти Милен Михов заяви, че са учудени и приемат решението с болка и изключително раздразнение, защото твърдят, че австралиецът не се е поправил в затвора.

"Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи тук в България. Човек, който по време на наказанието си, правеше няколко опита за бягство от своята присъда, припомняме, че бяха искани за излежаване на своята присъда в Австралия. Няколко поредни искания за предсрочно освобождаване. Учудени сме от решението на съда. Точно преди 1 година ресорният зам.-министър на правосъдието проф. Проданов от ВМРО, беше заявил публично, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че не се е поправил, а търси начин да избяга от тази присъда", добави депутатът, цитиран от "Фокус".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък използва случая, за да заяви, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Процедурата дава възможност да се намали присъдата при признаване на вина. Освобождаването на Полфрийман и съкратеното следствие нямат нищо общо. Това са различни процедури, а австралиецът никога не е признавал вина.

Толерантен, любознателен, инициативен

"От всички данни, които се съдържат в досието на осъдения е видно, че през целия си престой в затвора той се е посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието", се посочва в решението за освобождаване.

Тримата съдии подчертават, че в затвора Полфрийман е бил ангажиран с най-различни дейности, често е помагал и на други затворници. Самата затворническа администрация, която бе против освобождаването му, се е изказвала позитивно за австралиеца.

"По отношение на личността на осъдения са изтъкнати единствено и то много добри позитивни данни, с това че е с добри комуникативни умения, лидерска нагласа, толерантен към останалите, любознателен, с изявени интереси в различни области, активен, инициативен, последователен и упорит при реализация на целите си, сензитивен и реактивен към социалната среда, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи", пише в решението.

Тримата съдии посочват, че Полфрийман се е записал в австралийски университет и се явява на изпити дистанционно. Освен това се споменава и основаването на Българското затворническо сдружение за реабилитация - организация, която защитава правата на затворниците. В нея освен Полфрийман влизат осъденият за рекет Янко Ваташки-Лудия, както и излежаващият доживотна присъда за убийство Стоян Димитров и чеченецът Мурад Амадев.

Градинар, учител, отговорник

Полфрийман се е записвал в различни курсове, докато е бил в затвора. Сам е организирал обучение по английски за другите затворници. Освен това два пъти е бил назначаван за отговорник на компютърната зала. Преди освобождаването му е работил доброволно като градинар.

Обезщетението не е от значение

Фактът, че австралиецът не е изплатил голяма част от обезщетението за пострадалите не е пречка той да бъде пуснат от затвора, коментира съдът. В закона подобно изискване няма. Дължимата все още сума от над 300 хил. лв. бе посочена в първоинстанционното решение, с което съдия Николай Младенов от градския съд отказа да освободи Полфрийман. Според апелативните съдии обаче австралиецът е превеждал пари, които са му присъдени по обезщетение по дело срещу България пред Европейския съд по правата на човека. Миналата година правителството гласува на Полфрийман да се изплатят 3500 евро. С тези пари е платено част от обезщетението на близките на убития Монов и пострадалия негов приятел.

Наказания и награди

Към момента на разглеждане на искането за предсрочно освобождаване бившият вече затворник Полфрийман е имал общо пет наложени и впоследствие заличени наказания за различни нарушения. Тъй като те са заличени, съдът не ги разглежда, както изисква и законът за изпълнение на наказанията. В периода 2014-2018 г. той не е наказван. След това е санкциониран, но към момента на решението заповедта още се обжалва. Полфрийман има още две наказания от миналата година, но тъй като са изтекли 12 месеца от налагането им, те се заличават и затворникът се води ненаказван. Извън това той е награждаван общо 13 пъти.

Осъзнал какво е направил

Още през 2015 г. затворническата администрация е посочила в един от докладите си, че у Полфрийман е настъпила промяна и той започнал да променя нагласите си към престъплението. За последно пък е отбелязано, че "приема напълно отговорността за извършеното, разбира мотивите за него, признава вредата, която е причинил на жертвите", както и че е мотивиран за промяна. Рискът от рецидив също е намалял.

"Конкретните доказателства по делото установяват данни за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани", посочват съдиите.

mediapool.bg