Кламер БГ - Новини: Политиците са укривали тераси законно, за да не ги мерят с ролетка

Политиците са укривали тераси законно, за да не ги мерят с ролетка

България

|
Четв, 25 Апр 2019г. 19:51ч.
Политиците са укривали тераси законно, за да не ги мерят с ролетка

Депутати, министри и висши чиновници от години не са били длъжни да декларират площта на терасите в имотите си, показа проверка на Mediapool. Причината – нито комисията "Антикорупция", нито Сметната палата, пред която се подаваха декларациите до 2017 г., не са искали това досега. Тъкмо обратното – в инструкциите за попълване на декларациите и на двете институции изрично е записано, че не е задължително да се посочва разгърнатата застроена площ (РЗП) на имотите. А според Закона за устройството на територията в това понятие влизат балкони, лоджии и тераси.

Именно терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев стана причина за принудителното му излизане в отпуска, след като се оказа, че той не я посочил в декларацията си.

За по-лесно

Засега няма официално обяснения от КПКОНПИ защо не е задължително висшите чиновници да декларират терасите си.

Според източници на Mediapool практиката датира от времето, когато публичният регистър се поддържаше от Сметната палата. Същата инструкция фигурира и в тогавашното указание за попълване на декларациите и очевидно комисията на Георгиев се е отказала да го променя. Обяснението е, че в по-старите нотариални актове не се посочвала РЗП, докато в по-новите това се прави. Затова управниците с по-стари нотариални актове се оплаквали, че сами трябва да мерят терасите си с ролетка, ако трябва да ги вписват в имотната декларация.

Не е ясно дали проверяващите изобщо ще отчетат това разминаване за нарушение, тъй като контролните органи допускат укриването на реалната застроена площ. Писмените указания на Сметната палата и КПКОНПИ са най-силният аргумент на всички, които не са декларирали площта на терасите си, ако имат опит да бъдат глобени. Това може да им даде и аргумент при прокурорските проверки.

За първи път

Аргументът с незадължителното деклариране на РЗП бе използван за първи път от депутата от ВМРО Искрен Веселинов. Поводът бе скандалът с петте тераси на лидера на партията Красимир Каракачанов, който също не ги е декларирал.

"Първо трябваше да е скандал с имота, цената и пр. и да нанесе смъртен удар върху ВМРО, защото смеем да предлагаме истинска, патриотична алтернатива и ще пробием за Европейския парламент. Оказа се, че цената е нормална, а всъщност имотът е придобит от близък роднина, който можеше и да го подари, без да има нужда от обяснение. Сега драмата е "защо има недекларирана тераса". И на принципа "една жена каза" се пита някаква юристка - трябва или не да се декларира. Защо нея? Защо не председателя на КПКОНПИ или поне на Сметна палата, където довчера декларирахме - ами за да се чуе желаният отговор, да се злепостави човекът. Попълвам години наред подобни декларации и напътствията на служителите винаги са били: тераси, мазета, тавани НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ", написа той във фейсбук преди дни.

Тераси, тераси, тераси

Първоначалното обяснение на Пламен Георгиев беше, че не е декларирал терасата на тризонета си в кв. Гео Милев, защото била част от общите части, т.е. обща собственост.

В сряда кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова заяви, че терасата е собственост на шефа на КПКОНПИ, тъй като е вписана в нотариалния му акт и до нея има излаз само от неговия апартамент. Общината се намеси в казуса заради съмнения, че постройките на покрива са незаконни. След проверката бяха съставени протоколи за премахване на два навеса.

В момента Георгиев се проверява от данъчните. Заместникът му Антон Славчев също ще бъде проверяван от прокуратурата заради терасата си. От неговия случай е видно, че инструкциите за попълване на декларациите не са спазени от всички. Славчев е декларирал тераса, която е съсобственост. Преди дни от прокуратурата заявиха, че той също ще бъде проверяван.

mediapool.bg