Кламер БГ - Новини: Политико: България разкри играта на ЕНП с върховенството на закона

Политико: България разкри играта на ЕНП с върховенството на закона

Анализи и Коментари

|
Четв, 08 Окт 2020г. 14:53ч.
Политико: България разкри играта на ЕНП с върховенството на закона

Европейската народна партия иска да играе двояко за върховенството на закона. Дори когато настоява за нови правила, които да спрат еврофондовете за правителства, които не спазват европейските ценности, корупционната криза в България изправи дясноцентристката политическа група пред обвинения за прилагане на двойни стандарти. Особено, когато става дума за политически съюзници. Това пише в коментарна статия базираният в Брюксел сайт "Политико".

Очаква се повечето евродепутати от ЕНП да гласуват в четвъртък срещу парламентарната резолюция, която изразява опасения, че европейските фондове подхранват корупцията по високите етажи на властта в балканската държава на фона на продължаващи вече три месеца антиправителствените протести. Непосредственият приоритет на депутатите от ЕНП е да защитят българския премиер Бойко Борисов. Те смятат, че той е подложен на политически мотивирани атаки.

Моментът, в който се провежда гласуването за България, е неудобен за най-голямата политическа група в Европарламента. ЕНП трябва да защити европейските пари, предназначени за България, докато се позиционира като основен защитник на тезата, че изплащането на еврофондовете трябва да зависи от строгото спазване на върховенството на закона.

От юли България е затънала в политическа бъркотия, която разкрива до каква степен мафиотските босове са създали и управляват паралелна държава чрез своето влияние върху медиите, правосъдието и силовите структури. Президентът Румен Радев, други опозиционни лидери и протестиращите обвиняват Борисов, че е позволил завземането на държавата.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер призна по време на дебата в Европейския парламент, че в България "не всичко е перфектно". Той обаче с радост заключи, че при управлението на Борисов страната е "на прав път". Депутатите от групите на социалистите, либералите и "зелените" обвиняват ЕНП в лицемерие, тъй като поставя предаността си към Борисов над върховенството на закона.

Катарина Барли, която е бивш правосъден министър на Германия, а сега зам.-председател на ЕП от групата на левицата, твърди, че ЕНП винаги е бързала да призове за оставки заради корупцията, но когато става въпрос за хора извън нейната група. Тя призова ЕНП да не повтаря ситуацията с бездействието си заради корупцията в Унгария. "Не правете същата грешка в България", каза тя.

Двойнственият подход към унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС удари по имиджа на ЕНП през последните години. Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на Фидес през март 2019 г. заради опасения относно върховенството на закона и антиевропейската реторика. ЕНП обаче не успя да постигне съгласие да изключи Фидес окончателно, защото много евродепутати отказаха да изгонят Орбан. Представителите на Фидес продължават да участват в работата на групата на ЕНП в Европарламента.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (Обнови Европа) критикува "могъщите" европейски политици, че подкрепят "добре изплетените мрежи" в България, които злоупотребяват с еврофондовете.

"Знаете ли кого подкрепяте?", пита тя и напомня, че германският канцлер е най-силният съюзник на Борисов в ЕНП през последните десет години.

Става дума за пари

В крайна сметка всичко е заради парите. Ако социалистите, либералите и зелените прокарат българската резолюция в четвъртък, тя няма да има незабавна обвързваща сила. Резолюцията обаче ще има сериозна политическа тежест, защото в ЕС продължават дискусиите за механизма за обвързване на плащанията с върховенството на закона. Злоупотребата с европейски фондове е ключов фактор за стимулиране на корупцията в България, а последните случаи се отнасят до висши служители, използващи еврофондове за строеж на частни вили и предоставянето на земеделски фондове на несъществуващи фирми.

Друго нашумял случай, който се разследва, се отнася до опита на висши функционери от съдебната система да отнемат асансьорна компания със заплахи. Целта отново е достъпът до парите от ЕС.

Бившият министър на правосъдието и съпредседател на антикорупционната коалиция "Демократична България" Христо Иванов определя еврофондовете като "лека дрога", която поддържа българската мафия жива.

Ирландски евродепутат от крайната левица Клеър Дейли казва, че българите имат нужда ЕС да предприеме действия, за да се "спре храненето на вампирите" през корупционни схеми.

Даниел Фройнд, който е германски евродепутат от партията на Зелените, отбеляза, че има консенсус сред българите по въпроса, че най-добрият начин за борба с корупцията на най-високо ниво е съкращаването на еврофондовете. "Парите не хранят гладни деца. Ако спрете парите, всъщност отнемате хайвера на корумпираните олигарси ", каза той.

Манфред Вебер избягва да говори за злоупотребите с еврофондове в България. Вместо това той похвали Борисов, че "ръководи проевропейско правителство" и подкрепя въвеждането на еврото. Въпреки нападенията срещу журналисти и независимата съдебна система, Вебер твърди, че България има добре функционираща демокрация и свободни медии. Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев се оплака, че дебатът за върховенството на закона се политизира от българските "прокремълски" социалисти.

(Българските социалисти наистина имат силни връзки с Москва, но Борисов също поддържа сърдечни връзки с Русия, точно както крайнодесните си коалиционни партньори – бел. Политико).

Ограничен отляво

Основният аргумент на ЕНП е, че промяната в България трябва да бъде решена от редовните избори през пролетта на 2021 г., а не от уличните протести. За много от протестиращите този аргумент няма смисъл. Те твърдят, че това е оправдание за липсата на действия по отношение на европейските фондове, които са създали дълбоко вкоренени паралелни властови мрежи в съдебната власт, които са по-мощни от демократично избраните политици.

Съществуват и дългогодишни опасения относно недобросъвестните практики по време на избори в България. Те се свързват със средствата, от които партиите могат да се възползват. Основните партии се стремят да придобият контрол върху големи групи от избиратели, предоставяйки им облаги. Те действат така най-вече с по-бедните мюсюлмански и ромски общности.

Български депутат от ЕНП Радан Кънев (Демократична България) заяви, че в основата на лоялността на ЕНП към Борисоа са опасенията, че Европа би могла да се люшне наляво.

"В ЕНП имат чувството, че лявоцентристките партии биха могли да превземат нашите крепости една по една ... Бойко е следващият ", каза той.

Кънев каза, че безуспешно се е опитал да промени традиционното мислене за България вътре в групата. Едно от основните предизвикателства пред него е да опише как кризата с върховенството на закона в България се различава от тази, създадена Орбан в Унгария.

"Не очаквах да застанат открито срещу правителството, но най-накрая трябва да разберат, че в България не става въпрос за контрол на правителството върху съдебната система или медиите, а за мафиотско превземане", коментира той.

mediapool.bg