Кламер БГ - Новини: Допуска се двойно повече извънреден труд

Допуска се двойно повече извънреден труд

България

|
Четв, 01 Окт 2020г. 20:25ч.
Допуска се двойно повече извънреден труд

Възможност за удължаване на полагания извънреден труд от 150 на 300 часа годишно, но и по-бързото му изплащане – на 4 вместо на 6 месеца, одобриха депутатите на първо четене в четвъртък. Те приеха поправките в Кодекса на труда, които също така ще позволят на хората, постъпващи на първа работа, да могат да ползват платен отпуск на четвъртия месец след назначаването им, а не както е в момента - след осмия. Хората, полагащи нощен труд, пък трябва да получават безплатна топла храна на работното си място.

В хода на дебатите в пленарната зала депутатите на БСП заявиха, че ще се въздържат от подкрепа за така предлаганите изменения и ги определиха като "промени на парче", в които липсва цялостна стратегия. Освен това, според левицата, измененията са в ущърб на работещите, предаде БТА.

Георги Гьоков от левицата подчерта, че честите промени в трудовото законодателство водят до хаос и непредвидимост. Промените, предложени от МС, не срещат еднозначна подкрепа от социалните партньори, отбеляза Гьоков, според когото те са изцяло в ущърб на работниците и служителите.

Тези промени са неприемливи, защото чрез сумарното изчисляване се създават предпоставки за удължаване на работното време и извънредния труд, заяви той. Представителят на БСП имаше предвид записаната възможност при сключване на колективен трудов договор (КТД) изчисляването и изплащането на извънредния труд да може да става на една година.

Според сегашните норми работодателят може да отложи с шест месеца плащането на извънредния труд на служителя си. Така фирми "стопяват" тези часове като ги прехвърлят в следващите месеци, когато не са осигурили достатъчно работа на служителите си, но са длъжни да им платят за часовете от работния месец.

Вместо ограничаване на нарушенията, работодателят ще може да изчислява сумарно работното време вече целогодишно, особено при преобразуване на нощните часове в дневни, коментира депутатът за опцията това да е част от колективиня трудов договор.

Колегата му Надя Клисурска допълни, че 50 на сто от нарушенията, констатирани от ИА "Главна инспекция по труда" са свързани с нарушаване на работното време. Тя отбеляза, че често сумираното изчисляване на работното време се използва за прикриване на полагания извънреден труд.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че липсва ясна, подредена, систематизирана концепция за регулиране на трудовите отношения. По думите му има и добри решения като ползването на платен годишен отпуск при първо постъпване на работа при четири месеца трудов стаж.

Друга положителна промяна е регламентът за ползване на права в условията на по-ранно пенсиониране, с които се дава възможност, в случая на учителите, да могат да продължат трудовите си правоотношения до навършване на стандартните години за пенсиониране по Кодекса за социално осигуряване.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ разясни, че част от нормите в КТ са остарели, а целта е да се подобри трудовото законодателство съгласно социално-икономическата обстановка.

Значителна част от поправките са подкрепени от социалните партньори, но от изразените становища на работодатели и синдикати става ясно, че тези за възможността за удължаване на сумираното изчисляване на работното време са спорни. Синдикатите също така предлагат разделение на заплащането на извънредния труд и този над 150 часа да е на по-висока ставка.

Готови сме да прецизираме някои текстове. Сумираното изчисляване на работното време в действащия КТ има минимален и максимален период за отчитане на работното време - седмично и за не повече от шест месеца. Затова се предвиждат промени, които гарантират баланса за отговорностите на страните по трудовото правоотношение, каза Ангелова. По думите й, затова се предлага праг между един и четири месеца, като периодът може да се удължи до 12 месеца чрез колективното трудово договаряне.

Относно промените, свързани с продължителността на извънредния труд, Ангелова отбеляза, че чрез промените в КТД се дава възможност за по-голяма гъвкавост на работното време. По думите й, чрез този механизъм на браншово и отраслово ниво ще може да се договаря удължено работно време.

Остава разпоредбата, с която продължителността е допълнително ограничена на 20 часа нощен труд за календарна седмица и др., които са достатъчни да се гарантира здравето, обясни Ангелова.

mediapool.bg