Кламер БГ - Новини: Поклонението на Дугина активира призиви за още по-масирани удари срещу Украйна

Поклонението на Дугина активира призиви за още по-масирани удари срещу Украйна

Свят

|
Вт, 23 Авг 2022г. 15:47ч.
Поклонението на Дугина активира призиви за още по-масирани удари срещу Украйна

Александър Дугин на опелото на дъщеря си Даря. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора почетоха във вторник паметта на Даря Дугина, дъщерята на идеолога на евразийството Александър Дугин. Тя загина при бомбен атентат срещу колата й, за който Москва обвини украинското разузнаване. Това породи призиви сред руските националисти да се отговори с още по-масирани удари по Украйна.

Погребението се случва ден преди честването на независимостта на Украйна от съветска власт - 24 август, когато ще бъде отбелязана и половингодишнината от началото на руската инвазия в страната. От няколко дни насам украинските власти публично съобщават, че очакват "грозни" руски провокации в сряда, а Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите си незабавно да напуснат Украйна, тъй като се очаква през идните дни Русия да засили усилията си за нанасяне на удари по украинската цивилна инфраструктура и правителствени учреждения.

Дугина - верен последовател на баща си

Дъщерята на ултранационалистическия руски идеолог Александър Дугин беше убита в събота вечерта, когато взривно устройство, поставено под колата ѝ, експлодира докато тя шофирала на връщане към Москва от фестивала "Традиция".

Даря Дугина бе верен последовател на философско-политическите теории за еврозийството, изповядвани от баща ѝ Александър Дугин.

Представената от самата нея геополитическа теория гласи: Евразийското пространство, чието ядро е Русия, противостои на "атлантизма", представляван от морските англосаксонски държави САЩ и Великобритания.

"Атлантистите" периодично нахлуват в територията на "Римленд" – територията на Европа, намираща се между тях и евразийското пространство. Задачата на евразийците е да създадат и поддържат империя, обединяваща цялото евразийско пространство и да противостоят на "атлантизма" в битката му за "Римленд".

Дугин: Дъщеря ми загина за Русия

На траурната церемония, състояла се в телевизионния център "Останкино", Александър Дугин каза, че дъщеря му е загинала "за народа и за Русия".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Огромната цена, която трябва да платим, може да бъде оправдана единствено с най-висшето постижение, нашата победа", заяви Дугин. "Тя живееше за победата и загина за победата. Нашата руска победа, нашата истина, нашата православна вяра, нашата държава", допълни той.

29-годишната Даря Дугина работеше като коментатор в руски националистически телевизионен канал.

Според мнозина истинската мишена на атентата е бил баща ѝ Александър Дугин. Той е известен като идеологът на евразийството, както и горещ поддръжник на решението на руския президент Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. Смята се, че неговите експанзионистични идеи за Нова Русия или "Новорусия" на украинска територия са повлияли и на анексирането на Крим от президента Владимир Путин през 2014 г.

Руски медии цитираха очевидци, според които колата е била на Дугин, но той в последния момент решил да използва друг автомобил.

В понеделник Путин изпрати съболезнователно писмо до Дугин и съпругата му, в което определи убийството като "подло и жестоко престъпление" и добави, че Дугина е служила "честно на народа и отечеството си и с делата си е показала какво е да си руски патриот". Руският президент посмъртно я удостои с едно от най-високите руски отличия - Орден за храброст.

Руската Федерална служба за сигурност, основният наследник на КГБ, заяви, че убийството е "подготвено и извършено от украинските специални служби".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отрече да е замесена в атентата.

В понеделник Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, отново отрече Киев да има нещо общо в покушението. "Нашите специални служби нямат никакво отношение към това", каза той.

Според Федералната служба за сигурност убийството е извършила украинската гражданка Наталия Вовк, която пристигнала в Русия през юли с 12-годишната си дъщеря и наела жилище в сградата, в която живеела Дугина, за да я следи. Според службата Вовк и дъщеря ѝ са присъствали на националистически фестивал, на който точно преди убийството били и Дугин и дъщеря му.

Според службата след убийството Вовк е заминала за Естония с променени регистрационни номера на автомобила си.

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу отхвърли в телевизионно изявление руските твърдения с думите, че "това е поредната от поредица руски провокации и Естония няма какво повече да каже за момента".

mediapool.bg