Кламер БГ - Новини: Пожарите по Средиземноморието продължават. Франция евакуира над 14 000 души

Пожарите по Средиземноморието продължават. Франция евакуира над 14 000 души

Свят

|
Нед, 17 Юли 2022г. 19:23ч.
Пожарите по Средиземноморието продължават. Франция евакуира над 14 000 души

Пожарите по Средиземноморието продължават. Франция евакуира над 14 000 души

Френските власти бяха принудени днес да спасяват още хора от района на голям горски пожар, който бушува край град Бордо, в момент когато високи температури продължават да мъчат Южна Европа, предаде ДПА.

Пожарът в Ла Тест де Бюш се разраства и застрашава къмпинги, обявиха местните власти. Над 14 000 души в района вече е трябвало да напуснат домовете и вилите си заради огъня.

Пламъците са подклаждани от силни ветрове и изключително сухата почва. Огнеборци се опитват да овладеят пожара от вторник насам.

В неделя префектурата в югозападния регион Нова Аквитания и Жиронда съобщи, че огънят е изпепелил около 10.5 хектара горски масиви. Само в Ла Тест де Бюш са изгорели около 3,5 хектара растителност, уточняват от префектурата в съобщение в Туитър.

В операциите по гасене участват над 1200 огнеборци. От обхванатите от огъня райони са били евакуирани общо около 15 000 души – местни жители и туристи. Те са настанени във временни центрове, организирани от местните власти в училища и обществени сгради.

Съседните държави също страдат от пожари, а температурите достигат до 40 градуса.

Съобщения в медиите посочват, че в Испания и Португалия са загинали стотици хора, станали жертва на високите температури, а горските пожари също създават големи проблеми. В петък пилот на самолет за борба с пожарите загина при катастрофа в Североизточна Португалия.

В италианския курорт Бибионе през двата почивни дни бреговата охрана трябваше да спасява хората направо от морето. Мнозина потърсиха спасение в морската вода от приближилите пожари.

Гърция и Мароко също се борят с горски пожари.

От утре предупреждение за опасност от най-високата "червена" степен за екстремни горещини влиза в сила в цяла Англия, където температурите може за пръв път да стигнат 40 градуса.

mediapool.bg