Кламер БГ - Новини: Повечето часове кормуване ще оскъпят шофьорските курсове

Повечето часове кормуване ще оскъпят шофьорските курсове

България

|
Пет, 12 Юли 2019г. 16:18ч.
Повечето часове кормуване ще оскъпят шофьорските курсове

Промените в броя и разпределението на часовете по кормуване неизбежно ще доведат до поскъпване на шофьорските курсове. Към момента обаче не може да се каже с колко ще се увеличи цената, заявиха на пресконференция автомобилни инструктори, цитирани от БГНЕС.

Ден по-рано образователното министерство обяви, че работна група с експерти от няколко ведомства е решила да се увеличат часовете по кормуване от 31 на 42, а тези за теория да бъдат редуцирани от 40 на 26. Практическото обучение ще включва задължително 6 часа каране извън града, от които поне 3 трябва да са на магистрала, скоростен път или път с интензивен трафик. Сред другите задължителни елементи е поне 10 часа кормуване в населено място с натоварен трафик. Карането през нощта и в условията на намалена и ограничена видимост трябва да е поне 2 часа.

Няколко сдружения застанаха зад идеята за повече часове за практическа подготовка на шофьори за сметка на теоретичната.

Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП), Националния автоинструкторски съюз (НАИС), Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАПК) и Българско обединение на шофьорите промените, за които настоява държавата в подготовката на кандидат-шофьори ще подобрят обучението и качеството.

Статистиката показва, че 20% от всички катастрофи са направени от шофьори със стаж зад волана под 2 години. Това показва, че нещо в обучението куца, категорични са браншовите сдружения. Че е нужна промяна цитират и данни на МВР, според които в анкета 96% от водачите са признали, че инцидентите стават по тяхна вина.

За миналата година над 600 са загинали в катастрофи, а 8000 ранени. От началото на 2019 г. до момента 272-ма души са загубили живота си на пътя.

Инструкторите смятат, че цената на курсовете няма да е пречка, тъй като който иска да изкара книжка, ще го направи и на по-висока цена. А в крайна сметка, смятат те, не е нужно всеки да има шофьорска книжка.

Красимир Георгиев от АКАБ заяви, че при сегашните 31 часа за кормуване са недостатъчни. При този брой часове не можело да се включи и каране по магистрала, в трафик или през нощта. Затова, инструкторите били принудени "да въртят на 5 кръстовища, докато курсистите зациклят и не правят грешки".

Владимир Тодоров от БАПК допълва, че качеството на обучението ще се подобри и с нова система, която ще замени старите и неефективни хартиени картони. Тя ще записва в реално време началото на обучението и няма да се манипулира броят на часовете.

Йонко Иванов от СПАМП заяви, че по темата безопасност няма да се правят повече компромиси. Освен това щели да се спрат спекулациите с допълнителните часове, от които фирмите печелели допълнително. "Ако ученикът иска допълнителни часове, ще трябва да попълни декларация. Според новите допълнителни часове, които ще влизат в обучението – 4 часа ще са за извънградско шофиране. Ще настояваме от АПИ да направят специална карта на пътищата с най-много катастрофи. Парадоксално е, че курсистите в Русенска област не са стигали до Бяла, където участъкът непрекъснато взима жертви", обясни Иванов.

mediapool.bg