Кламер БГ - Новини: Повечето от незаконно пристигналите в ЕС не подлежат на международна закрила

Повечето от незаконно пристигналите в ЕС не подлежат на международна закрила

Европа

|
Пон, 21 Ноем 2022г. 15:19ч.
Повечето от незаконно пристигналите в ЕС не подлежат на международна закрила

Илва Йохансон

Повечето от пристигналите незаконно в ЕС мигранти не отговарят на изискванията за международна закрила, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя посочи, че поне 90 на сто от пристигащите незаконно използват услугите на каналджии.

От началото на годината през Средиземно море са пристигнали около 90 000 мигранти и това е увеличение с 50 на сто спрямо миналата година, допълни Йохансон. Тя добави, че в последните седмици се наблюдава значително увеличение на мигрантите по пътя през Западните Балкани - с 14 пъти, в сравнение с 2019 г. и трикратно спрямо миналата година.

Еврокомисарят представи днес план за действие, който ще бъде разгледан от Съвета на ЕС през декември и предвижда повишаване на доброволната солидарност, влязла в сила това лято. Йохансон поясни, че досега държавите в ЕС са обещали да приемат на доброволна основа над 8000 разселени мигранти. По нейните думи засега броят на разселените по този начин е едва около сто.

Основно до ЕС достигат трудови мигранти. Имаме нужда от тях, но не искаме да идват по този начин, заяви Йохансон. Тя добави, че междувременно ЕС е предоставил право на хуманитарен достъп на около 35 000 афганистанци.

mediapool.bg