Кламер БГ - Новини: Повече полицаи ще пазят чуждите туристи това лято по Черноморието

Повече полицаи ще пазят чуждите туристи това лято по Черноморието

България

|
Четв, 02 Юни 2016г. 15:21ч.
Повече полицаи ще пазят чуждите туристи това лято по Черноморието

МВР ще командирова повече полицаи от страната по Черноморието през това лято, за да осигури сигурността и спокойствието на чуждестранните туристи.

Такъв ангажимент пое вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на среща с дипломати от държавите, чийто граждани традиционно имат най-голям интерес да прекарват летните си почивки у нас. На разговорите присъства и почти цялото професионално ръководство на министерството.

"Очакваме един интензивен и надявам се добър туристически сезон. 730 служители ще бъдат командировани в района на Черноморието. Правим всички усилия да осигурим и по-добра организация на работата по отношения на случаите, в които чуждестранните туристи имат нужда да подадат информация и жалби", обяви пред медиите Бъчварова.

Главният секретар на МВР Георги Костов добави, че се предприемат засилени мерки за осигуряване на реда по Черноморието през лятото, защото "летният туристически сезон се очаква да е изключително тежък".

"Мерките са множество и бяха предмет на една пространна дискусия. Една от тях e засиленото полицейско присъствие като тази година броят на командированите служители от вътрешността на страна в трите курортни дирекции е 730, като повече от две трети от тях – около 550, са на територията на ОДМВР-Бургас. Основно рисково място естествено е Слънчев бряг", коментира Костов.

По думите му освен униформени от "Охранителна полиция", ръководството ще подсили този район с допълнително разследващи полицаи, оперативни работници "и с други специализирани колеги, от каквито има нужда".

"Туризмът изключително много зависи от това да осигурим спокойствието и сигурността на дестинацията. Затова бих искала да благодаря на вицепремиера Бъчварова и на цялото ръководство на МВР за своевременните проактивни действия и мерки, които се приемат, за да може България да бъде сигурна и надеждна дестинация", заяви и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя отбеляза, че в Министерството на туризма функционира горещ телефон, на който всеки един турист може да се обади и да разбере всичко, което го интересува, включително и да направи оплаквания и препоръки.

"До един месец стартираме поставянето на информационните табели на плажовете, отново с денонощен телефон, за да може при нередности на плажа също да бъдем незабавно сигнализирани и да предприемем съответните мерки", добави Ангелкова, уточнявайки, че от септември екскурзоводите задължително ще бъдат лицензирани.

Освен това ведомството й вече е издало и наръчник за правата на туристите и потребителите, който е преведен и на английски език и "ще го разпространим сред посолствата, хотелиерите и туроператорите, за да сме сигурни, че всички които посетят нашата страна това лято ще знаят към кого да се обърнат при необходимост".

"Фактът, че министър Бъчварова председателства тази среща показва колко сериозно България се е заела с осигуряване на сигурността и безопасността на туристите, които я посещават", отбеляза и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, чийто съграждани най-често са свързани с инциденти по зимните и летните ни курорти, включително и трагични.

По думите й "вероятно много хора ще изберат да дойдат в България заради сигурността". Преди ден Бъчварова обяви пред парламентарната вътрешна комисия, че МВР драстично затяга мерките за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас през лятото. Това стана само ден, след като Държавния департамент на САЩ предупреди американските граждани за възможни терористични заплахи в Европа това лято.

Сред новите мерки са поставянето на допълнителни пропускателни пунктове около столичната аерогара, на които да се проверяват влизащите коли. Освен това в охраната на летището ще се включат екипи от Специализираният отряд за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция. Допълнителни екипи на жандармерията ще има и на ГКПП-тата на летищата във Варна и Бургас.

mediapool.bg