Кламер БГ - Новини: Повече жени ще бъдат обхванати в профилактиката срещу рак на маточната шийка

Повече жени ще бъдат обхванати в профилактиката срещу рак на маточната шийка

България

|
Четв, 15 Фев 2018г. 16:16ч.
Повече жени ще бъдат обхванати в профилактиката срещу рак на маточната шийка

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща профилактични прегледи и изследвания за рак на маточната шийка на повече жени през тази година. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването за диспансеризацията, публикувани за обществено обсъждане.

С промяната се разширява обхватът на жените, подлежащи на гинекологичен преглед с изследване с цитонамазка за профилактика на рак на шийката на матката.

Този вид профилактична дейност ще обхване всички жени на възраст 30-40 години, а не само тези, които навършват 30 години в съответната календарна година, както беше досегашният регламент.

Целта на тази промяна е да се разшири обхватът на скрининговата дейност за ранно откриване на жени с патологични изменения на шийката на матката и съответно да се създаде възможност за навременно им лечение.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи за последните 6 години регистрираните случаи на заболяването са нараснали от 371 на 420 на 100 000 души.

Промяна се въвежда и по отношение на диспансеризацията за пациенти с Болест на Бехтерев от специалист по ревматология в извънболничната медицинска помощ, която се отменя, тъй като ще се осигурява в рамките на амбулаторна процедура в болниците.

“Това дава възможност за осъществяване на необходимите за диспансерно наблюдение дейности при еднакви условия за всички пациенти с това заболяване, независимо от стадия и тежестта на протичане“, се казва в мотивите на министерството.

mediapool.bg