Кламер БГ - Новини: Победителят Макрон се изправя пред нови препятствия

Победителят Макрон се изправя пред нови препятствия

Европа

|
Вт, 26 Апр 2022г. 14:57ч.
Победителят Макрон се изправя пред нови препятствия

Еманюел Макрон

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон започна работа по формиране на ново правителство, след като надделя на втория тур на президентските избори над крайнодясната лидерка Марин Льо Пен.

Следващото препятствие пред президента центрист са парламентарните избори, които ще се проведат на 12 и 19 юни.

Ако неговата партия "Репубика, напред!" не успее отново да си осигури мнозинство в парламента, Макрон ще се изправи пред няколко трудни години, през които ще се опитва да прокарва законодателния си дневен ред.

На този етап не е ясно дали партията ще може да постигне абсолютно мнозинство, каквото има в момента, или дори относително мнозинство в 577-местния парламент.

Задачата за формиране на кабинет също не е лесна. Макрон ще трябва да се съобрази с много интереси и по-специално с тези на групите, с които флиртуваше във финалните фази на предизборната си кампания. Тогава той отправи предложения към левицата, към гласоподавателите, фокусирани върху климатичните промени, а също и към тези, за които равенството на половете е ключов въпрос.

Сега има например спекулации, че жена може да бъде назначена за премиер. Както е прието, настоящият премиер Жан Кастекс подаде оставка малко след вота в неделя.

Въпреки че победи Льо Пен на втория тур на изборите, има някои индикации, че подкрепата за Макрон не е чак толкова голяма в национален мащаб. Това може да създаде проблеми на изборите през юни, на които ще излязат много повече опозиционни сили.

Според последните данни от преброяването на гласовете Макрон получава сравнително малък дял от вота що се отнася до общия брой на всички гласоподаватели във Франция. Като се вземе предвид избирателната активност в неделя, както и празните и невалидни бюлетини, излиза, че само 38,52 процента от всички регистрирани гласоподаватели са гласували за либерала Макрон, сочат предварителните крайни резултати, разпространени от вътрешното министерство.

Единствено консервативният му предшественик Жорж Помпиду е бил избиран с по-малък дял от гласовете от основаването на Петата република през 1958 г. насам, посочва Матю Галард - научен директор на социологическия институт "Ипсос". През 1969 г. за Помпиду са гласували 37,51 от всички регистрирани в страната гласоподаватели.

Въпреки това в абсолютни стойности Макрон, подкрепен от около 18,8 милиона избиратели, е в по-добра позиция от много предишни президенти, за чието избиране са били регистрирани като гласоподаватели по-малко хора.

Макрон спечели втория тур в неделя с 58,54 процента, докато Льо Пен получи 41,46 процента. На втория тур да гласуват са излезли около 72 процента от регистрираните избиратели, което също е доста ниско спрямо историческите стандарти. Над 3 милиона регистрирани гласоподаватели са се въздържали или са пуснали невалидни бюлетини.

Групите, към които се обърна Макрон, са много по-различни от тези, към които се обърна крайнодясната му съперничка Марин Льо Пен, показва анализ на резултатите.

Според изследване на радио "Франс инфо" Макрон е спечелил мнозинство както сред най-младите, така и сред най-възрастните гласоподаватели. Освен това за него са гласували хора с висше образование, държавни служители и хора, които упражняват свободни професии. Малко от избирателите му обаче спадат към работническата класа и безработните.

Според резултатите Льо Пен е спечелила главно сред работниците, както и сред хората с по-ниски доходи. Тя също е привлякла повече избиратели сред французите, които казват, че не са доволни от начина си на живот.

Руският президент Владимир Путин поздрави Макрон с изключително лаконичен поздравителен адрес: "Искрено Ви пожелавам успех в управлението, крепко здраве и благополучие", се казва в телеграмата, която вчера Кремъл публикува на сайта си. Този тип поздравления обикновено са по-обстоятелствени и включат пожелания за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

В поздравлението си към Макрон по повод неговото преизбиране чешкият президент Милош Земан заяви, че оценява усилията му да посредничи във войната в Украйна. Земан изрази надежда, че Чехия ще продължи настоящото "изключително активно" председателство на Франция на Европейския съвет, след като го поеме през втората половина на годината.

Няколко държавни глави на страни от Африка също поздравиха Макрон.

"Неговият опит с международни проблеми като цяло и със Сахел в частност го прави ценен за нас партньор в борбата ни с тероризма", каза Мохамед Базум, президент на разтърсената от кризи западноафриканска страна Нигер, в която Франция разположи много военни части за борба с тероризма.

Президентът на Руанда Пол Кагаме похвали Макрон за неговото "далновидно лидерство, което се стреми да обединява, а не да разделя". Преизбирането на Макрон е "напълно заслужено", каза Кагаме.

Франция, която е бивша колониална сила, е важен икономически и военен партньор в Африка, особено за френскоговорящите страни на континента.

По БТА

mediapool.bg