Кламер БГ - Новини: По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

България

|
Пон, 17 Авг 2020г. 15:07ч.
По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

Годишно страната ни напускат около 1000 професионалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти и др, а средната възраст на съсловието е 55 години. Голяма част от работещите в момента сестри и друг персонал са в пенсионна възраст и ако 1/3 от тях напуснат, това ще създаде голям проблем в системата. Нужни спешни мерки за спасяване на съсловието. За това предупреждават от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) – съсловната организация, в която членуват медицинските сестри, акушерките и лаборантите.

Според сестрите в лечебните заведения откровено се пренебрегват стандартите за съотношение между медицинските специалисти и броя обгрижвани пациенти. "Здравеопазването ни е в сериозна криза. Настъпил е моментът, когато поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници", предупреждават те. Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи предстои да се срещне с новия здравен министър Костадин Ангелов на 26 август и на срещата да бъдат обсъдени тежките проблеми пред съсловието.

Според организацията не трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкова години проблеми в здравната система и да са изкупителни жертви.

"Заради ниското заплащане и лошите условия на труд много медицински специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях. Много професионалисти по здравни грижи работят на две и повече места, за да си осигурят препитание и по-достоен живот. По този начин те спасяват не само своите семейства от оскъдица, но и здравната система от колапс. Няма как прекомерната умора да не се отрази негативно на качеството на работата и на здравето им, което неминуемо рефлектира и върху грижите за пациентите", казват от БАПЗГ.

Оттам припомнят и дългогодишните си искания: достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения - стартова заплата в размер на 3 минимални работни заплати. За сравнение в момента основната заплата на сестрите по колективен трудов договор в бранша е 950 лева, но тя все още не е достигната навсякъде, тъй като някои по-малки болници изпитват затруднения. Затова друго искане е задължително спазване на договореностите, заложени в Колективния трудов договор. Освен това организацията на сестрите настоява за дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и план за действие при точно определени срокове и отговорни институции.

Палатков лагер пред МЗ

Заради пасивната позиция на съсловната организация БАПЗГ през годините през март миналата година самоорганизирали се в социалните мрежи медицински сестри начело с Мая Илиева започнаха отделен протест за по-достойни заплати и условия на труд и успяха да извоюват известно увеличение на заплатите, макар и под желаното и не навсякъде. С течение на времето протестът на основното ядро около Мая Илиева се радикализира, премина през различни фази от палаткови лагери до окупация на парламента и от днес отново връщат палатковия си лагер пред Министерството на здравеопазването.

Според тях се прави опит да бъде "спасена" една система, която не работи с наливането на поредните милиони в нея.

"Защото тези милиони ще бъдат усвоени от големите болници, много от тях частни, които абдикираха от грижата за Covid пациенти). Защото злоупотребите с власт и пари продължават. Защото работодателите разпределят субективно допълнителните 1000 лв, а не по правила", казва Мая Илиева.

Тя също посочва като сериозни проблеми липсата на кадри и преумората на съществуващите, дефицитът на предпазни облекла.

Здравният министър: Не усетих в страната да има “такъв тип искания“

Междувременно здравният министър Костадин Ангелов коментира в Русе, че е човек на консенсуса и е готов да се срещне с всяка една медицинска сестра, но не е убеден, че протестът е пред МЗ е на сестри от цялата страна. По думите му в русенската болница “Канев“ няма сестра, която чисто да получава под 1000 лева. Основните заплати били 800, лева което е под заложеното в КТД, но се планира постепенното им увеличаване, за да достигнат нивата в колективния договор. Като цяло при пътуванията си в страната и разговорите му със сестри от от Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе, не е усетил “такъв тип настроение или такъв тип искания“.

Ангелов посочи, че с подписания в петък анекс към рамковия договор между НЗОК и съсловните организации бюджетите на болниците и клиничните пътеки се увеличават средно с 10% и тези допълнителни приходи директорите на болниците ще бъдат задължени да ги насочат за повишение на заплатите.

mediapool.bg