Кламер БГ - Новини: Пловдивският митрополит Николай сравни Гергов с възрожденец

Пловдивският митрополит Николай сравни Гергов с възрожденец

България

|
Съб, 06 Май 2023г. 20:36ч.
Пловдивският митрополит Николай сравни Гергов с възрожденец

Преди време митрополит Николай обяви Георги Гергов за архонт. Сн.

Пловдивският митрополит Николай откри храма "Свети Архангели" в Стария град на Пловдив с дълга благодарствена реч към бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов и цялото му семейство. Той дори обяви, че избрал датата за освещаването на храма заради именния ден на Гергов.

Благодарности и специална почит получиха също Петър Манджуков, кметът на Пловдив Здравко Димитров, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и други, предаде сайтът "Под тепето".

"Той милее за Пловдив и за скъпото ни отечество България"

"Георги Гергов вече получи всички възможно най-високи отличия – Ордена на св. Ерм първа степен, той е архонт на Пловдивската митрополия. С това той се подрежда до всички възрожденски личности – хората, които с трудовете и възможностите си са изградили този град в крепост на православието и след това в крепост на българщината – в този ред. Примерът, който Георги Гергов дава, го издига много високо$, заяви митрополит Николай.

"Той милее за Пловдив и за скъпото ни отечество България", добави митрополита, след което подари икона на архонта.

Гергов дари част от недовършената сграда на т. нар. Гръцко училище в Стария град на митрополията. Другата част църквата откупи от частните ѝ собственици. Всъщност дареното от Гергов не беше негова лична собственост, а актив на фирмата “Пълдин туринвест”, в която дял има и община Пловдив, припомня "Под тепето". Фирмата беше постепенно овладяна от Гергов, а чрез нея той е напът да придобие пълен контрол и над Пловдивския панаир.

Зданието, което дълги години стоеше недовършено, беше достроено и в него се премести митрополията. Към него беше направена и църквата, чието освещаване беше на Гергьовден.

Разказ за бащиния завет

По време на церемонията митрополит Николай разказа как покойния баща на Георги Гергов – Тодор, дал идеята за дарението, което синът направил на църквата.

"Пътувайки по булеварда, бащата е попитал сина – какво ще правиш с тази сграда“, визирайки бетонната сграда. Георги е отговорил, че не знае, тъй като има много собственици, които не са съгласни тя да бъде ресторант. Тодор спонтанно е казал "Дари я на църквата". По-късно Георги си спомнил за завета на баща си и е дарил неговата част на църквата", разказа митрополит Николай.

След това последваха благодарности и към кмета Здравко Димитров и главния архитект Димитър Ахрянов. Строителството на храма започна с невалидно строително разрешително. "Свещениците тук за вечни времена ще Ви споменават в молитвите си", каза Николай на Здравко Димитров.

Митрополит Николай благодари и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в качеството си на министър-председател предложи 500 000 лева да бъдат отделени за строителството на този храм. 100 000 лева частни средства пък дарил Петър Манджуков – другият много приближен до Николай бизнесмен и също, както Гергов – архонт на пловдивската църква.

mediapool.bg