Кламер БГ - Новини: Пловдивските адвокати организират протест срещу ръководството на гилдията

Пловдивските адвокати организират протест срещу ръководството на гилдията

България

|
Пет, 19 Фев 2021г. 16:46ч.
Пловдивските адвокати организират протест срещу ръководството на гилдията

Адвокатски съвет - Пловдив в петък обвини в неадекватност ръководството на гилдията и непрозрачност при вземането на решения. Според пловдивските юристи Висшият адвокатски съвет (ВАдС) се интересува основно от наближаващите избори за висши органи на адвокатурата, но не и от проблемите на професията и обществото. За петък (26 февруари) в 9.30 часа е насрочен протест пред сградата на ВАдС в София

"Има редица важни теми за българското общество, по които Висшия адвокатски съвет не е взел отношение, а трябва да направи това", се казва в позицията на Адвокатски съвет - Пловдив.

Висшия адвокатски съвет е обвинен в бездействие към внущенията на изпълнителната власт и висшия прокурори, че българският адвокат е "посредник в корупционния процес, човек без ценности, готов да служи за постигане целите на клиента независимо с какви средства, накърни авторитета на българската адвокатура".

"Липсва реакция от страна на Висшия адвокатски съвет при все по-честите нарушения от страна на изпълнителната и съдебна власт на конституционните ни права като адвокати и правата на клиентите ни, което засяга авторитета на българската адвокатура", се допълва в позицията.

Срещата на председателя на ВАдС Ралица Негенцова с премиера Борисов за данъците на адвокатите е определена като "срамна и непрозрачна".

Искането на Висшия адвокатски съвет да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за хазарта без видима връзка с професията също е обявено за неадекватно. Общото впечатление бе, че жалбата до Конституционния съд се подава, за да се спаси хазарния бизнес на Васил Божков. КС очаквано отхвърли жалбата, защото адвокатура не може да сезира съда по тези въпроси.

Висшият адвокатски съвет е обвинен за липсата на информация за неговата работа, включително за мотивите при вземането на важни решения. Пловдивските адвокати протестират и срещу образуването на дисциплинарно производство срещу председателя на хасковската адвокатска колегия Meглeнa Гyнчeвa. През миналата година Гунчева инициира нейните колеги да плащат наполовина по-малки такси за членство в гилдийната организация – 10 лева вместо 20 лв.

mediapool.bg