Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: От 20 години ролята на Иван Костов е да разцепва десните

Плевнелиев: От 20 години ролята на Иван Костов е да разцепва десните

България

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 18:38ч.
Плевнелиев: От 20 години ролята на Иван Костов е да разцепва десните

От 20 години насам ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България. Влиянието му е изключително силно. Това коментира Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г., по Нова телевизия.

Плевнелиев отново разви тезата си от миналата седмица, че обединението "Демократична България" е подкрепило Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова в кметската битка за София. Той обяви това първо на среща на кметовете на ГЕРБ, която беше свикана преди дни. Тогава Плевнелиев препоръча на "Демократична България" да си изберат Манолова "за шеф и да се знае кой е кой е". Борисов пък заяви, че хората от десницата са "бивши деца и внуци на червената номенклатура".

От "Демократична България" отговориха https://www.mediapool.bg/db-otgovori-na-borisov-i-plevneliev-chlenovete-na-bkp-sa-v-gerb-news300027.html, като припомниха, че не са подкрепили нито Фандъкова, нито Манолова за втория тур и изразиха надоумение за думите по адрес на десните, които идват от "президента на ГЕРБ – Плевнелиев, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар".

Сега Плевнелиев заяви, че "Демократична България" "играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втория тур". "Те водиха кампания месеци наред, в която оплюваха непрестанно ГЕРБ. Не казаха добра дума нито за газовия интерконектор (с Гърция, който се забави 10 години - б.а.), нито за F-16", аргументира се президентът.

"Мен ме боли, когато се получават подобни конфликти. Нямам никакви намерение да се върна в политиката. Говоря като активен гражданин, който остана в България и милее за нея. Бях честен. Казах, каквото мисля. Изминаха едни стратегически избори. Те отварят пътя към следващия още по-важен вот през 2021 г. - за президент и министър-председател. Има голям риск да се промени посоката на страната. Местните избори бяха последните преди решаващата битка през 2021 г. Тогава от една страна ще бъдат популистите, а от другата ми се искаше да бъдат демократите", коментира Плевнелиев.

mediapool.bg