Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: Ако не купим F-16, ще изпаднем в тежка геополитическа ситуация

Плевнелиев: Ако не купим F-16, ще изпаднем в тежка геополитическа ситуация

България

|
Нед, 09 Юни 2019г. 10:54ч.
Плевнелиев: Ако не купим F-16, ще изпаднем в тежка геополитическа ситуация

"Държавният глава трябва да знае къде стоим, а вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с F-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС и неговите лидери по въпроса със санкциите за Русия“.

Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) по адрес на държавният глава Румен Радев.

Според Плевнелиев покупката на F-16 е стратегическо решение на българската държава. „Ако ние не купим F-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение с огромни последствия за България. Ако се откажем - това ще бъде национален провал“, каза той пред БНТ.

По думите му България не трябва да разчита на гориво единствено от Русия. „Когато сме зависели от един монопол, никога не сме печелили“, добави той.

"Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба“

Плевнелиев коментира и резултатите от евроизборите, както и подадената след вота от Цветан Цветанов оставка от ръководните позиции в ГЕРБ заради скандала "Апартаментгейт“.

“Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3 часа, за който обществото разбра (...) Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ, допълни президентът”, каза той.

Според Плевнелиев по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

По думите му ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. “Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее”, допълни той.

Кой ще е българският еврокомисар?

Според Плевлнелиев българското правителство има своята кандидатура за еврокомисар в лицето на Мария Габриел. Той коментира и появилата се информация, че е възможно Кристалина Георгиева да стане председател на Европейската комисия:

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия", каза той .

Плевнелиев обясни, че не е той човекът, който да говори от името на Георгиева. "Но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар", каза Плевнелиев .

mediapool.bg