Кламер БГ - Новини: Планът на Байдън за борба с климатичните промени

Планът на Байдън за борба с климатичните промени

Свят

|
Четв, 21 Ян 2021г. 17:45ч.
Планът на Байдън за борба с климатичните промени

За да се бори с климатичните промени, президентът Джо Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение за климата и вероятно ще блокира строежа на нефтопровод с риск да обтегне отношенията си с Канада.

Но експерти смятат, че след четирите години на Тръмп, демократът трябва да възстанови доверието към САЩ на международната сцена, като обяви конкретни цели за постигане на въглеродна неутралност през 2050 г.

Затова Джо Байдън предвижда да събере лидерите на най-замърсяващите държави на среща на върха, за да ги убеди да поемат по-големи ангажименти.

"Важно е САЩ да покажат решителност, включително на своя територия", каза Дейвид Уаскоу от Института за световни ресурси, който призовава САЩ да си поставят за цел 45 до 50 процента съкращение на парниковите емисии до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г.

Новата администрация предвижда да наложи строги ограничения върху метановите емисии на новите петролни и газови инфраструктури, съобщи за "Вокс" говорителят на преходния екип на Байдън Джамал Браун.

Джон Кери ще представлява САЩ в международните преговори за климата, а на вътрешно ниво за тези въпроси ще отговаря първият национален съветник за околната среда Джина Маккарти.

Демократът разполага с много инструменти, за да заличи нанесените от предшественика му поражения на околната среда.

Джо Байдън може например да възстанови премахнатите от Доналд Тръмп регулации в областта на околната среда - от нормите за емисии на автомобили до индустриалното замърсяване на въздуха, а и да обяви нови норми - да обяви най-късно до 2030 г. за защитени 30 процента от американските земи и водни басейни.

Вчера френският президент Еманюел Макрон вече поздрави Байдън, точно след полагането на клетва, за решението му да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се надява да промени мнението на новия американски президент за спирането на нефтопровода "Кийстоун Екс Ел", обеща да работи с новата администрация на Байдън "за насърчаване на действия в подкрепа на климата и растежа на чистата икономика".

Зелена икономика

Следващия месец президентът демократ ще внесе в Конгреса своя план от 2 трилиона долара за климата, чиято цел е зелените мерки трайно да станат част от същността на американската икономика.

Той обещава "да се захване с климатичната криза, да изгради опираща се на чиста енергия икономика, да се бори срещу екологичната несправедливост и да създаде милиони добре платени работни места със синдикално членство". Тези мерки са много подобни на искания от прогресивното крило на Демократическата партия Зелен нов курс.

Тук нещата може да станат по-деликатни: Демократическата партия ще има съвсем крехък контрол върху Сената и там може да получи отпор.

"Предизвикателството ще е да се спечели подкрепата на републиканците за инфраструктурен проект за чиста енергия, който би могъл значително да понижи американските емисии", каза съветникът за климата на бившия президент Бил Клинтън, който сега работи в Института за прогресивна политика.

Действията за борба с климата ще станат трайна програма само ако бъдат цялостно интегрирани в начина, по който е изградена икономиката, смята Уаскоу.

Политическите и технически предизвикателства са големи и Байдън ще бъде подложен на натиск да не намалява твърде бързо употребата на изкопаеми горива, по-специално на природния газ, който помогна на САЩ да намалят за едно десетилетие емисиите си и е смятан за важен преходен енергоизточник.

Той обаче идва на власт в момент, когато признаването на климатичните промени е достигнало рекордни нива, а американската общественост иска действия.

Публикувана миналата седмица от програма на Йейлския университет анкета, направена след изборите, разкри, че мнозинството избиратели на двете партии подкрепят политиките за намаляване на въглеродното замърсяване и насърчаване на чистите енергоизточници.

Над половината запитани смятат, че глобалното затопляне трябва да е важен или много важен приоритет за президента и Конгреса, а две трети определят разработването на чисти енергоизточници като висок или много висок приоритет.

По БТА

mediapool.bg