Кламер БГ - Новини: Плажовете край изпусналия мазут кораб били чисти

Плажовете край изпусналия мазут кораб били чисти

България

|
Четв, 30 Авг 2018г. 18:01ч.
Плажовете край изпусналия мазут кораб били чисти

Отрицателни са пробите за замърсяване с мазут от потъналия преди близо сто години край Созопол кораб "Мопанг" на водите и морските плажове на Созопол, Черноморец, Корал и Алепу. Нефтени петна има само над самия плавателен съд и в рамките на боновото заграждение, което бе поставено да предотвратява разнасянето на започналия преди повече от две седмици разлив. Източването на горивото се бави заради бурното от няколко море в района. В момента корабът се подготвя за процедурата, поставят се укрепителни съоръжения и се планира източването да почне идната седмица.

Това стана ясно при посещение на екоминистъра Нено Димов в четвъртък на мястото на потъналия кораб. Той е бил придружен от директора на Изпълнителната агенция "Морска администрация“ капитан Живко Петров, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

"На този етап непосредствено над кораба "Мопанг“ се виждат остатъчни малки нефтени петна, с диаметър около 20 см. От Морска администрация ме увериха, че ситуацията е овладяна“, каза Димов, цитиран от пресцентъра си.

Той представи резултатите от

взетите на 22 август проби от басейновата дирекция "Черноморски район" от Централния плаж в Созопол, на една миля навътре при Черноморец, над самия кораб и до потъналия плавателен съд, както и от плажа "Корал".

"Естествено пробите, които са до и над кораба показват, че има нефтопродукти, но от Централния плаж на Созопол и на миля

навътре – няма никакви отклонения“, посочи той. Пробата от плажа "Корал“ също показва, че водата е чиста. Същото е установено и за плажа "Алепу", каза министърът и увери, че ведомството му ще продължи да следи състоянието на водите в района.

Сателитни снимки на Европейската агенция по морска безопасност също показват, че в морето няма замърсяване, посочи кап. Живко Петров. Според него, "при всички положения това е неприятен инцидент, при всички положения трябва да бъдат взети мерки, но това е прекалено силно да говорим за екокатастрофа".

Представителят на морската администрация смята, че ситуацията е под контрол и е овладяна.

На мястото на потъналия съд е специализирана баржа с кран за събиране на мазута и очакванията са другата седмица да започне работа.

Риск при провеждането на самата операция към момента няма. Това ме увериха водолазите, каза още Димов, цитиран от агенция "Фокус". Той информира, че в момента под "Мопанг" са инсталирани четири шесттонни котви, за да могат корабите с техниката, когато стигнат до мястото, да бъдат стабилизирани здраво.

"Чакат се още две метални котви да бъдат произведени“, добави Димов. Министърът каза още, че вълнението все още е силно и при нормализиране на времето ще започнат дейностите по разполагане на два кораба – за източването на горивото от "Мопанг“ и за водолазите.

"Респективно, дни след това ще започне самото изпомпване“, посочи още той и допълни, че все още не може да се каже с точност колко тона мазут има в кораба.

Мазут по плажа не се явява за първи път, няма да е и последен, коментира още Димов. Той допълни, че на концесионерите на плажове са издадени предписания да почистят своите терени, а където пясъчните ивици са безстопанствени общините са информирани какви мерки да предприемат.

Шефът на регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова коментира като несериозни твърденията, че замърсяванията с мазут от потъналия кораб са причинили смъртта на два делфина, за които в социалните мрежи се твърди, че са били открити. В ръководеното от нея ведомство такива сигнали не са подавани, каза тя и призова хората от социалните мрежи вместо да пишат постинги да се обаждат на зеления телефон на екоинспекцията. Атанасова посочи, че през тази година са установени случаи на 54-58 мъртви делфини, докато миналата година за същото време техният брой е бил 70.

Нено Димов не можа да се се ангажира дали предоставените от правителството 2.5 млн. лв. за източване на горивото от потъналия кораб ще са достатъчни, тъй като такава операция се осъществява за пръв път у нас.

mediapool.bg