Кламер БГ - Новини: "Пирогов" се включва в проект за подкрепа на пострадали от домашно насилие

"Пирогов" се включва в проект за подкрепа на пострадали от домашно насилие

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 16:37ч.
"Пирогов" се включва в проект за подкрепа на пострадали от домашно насилие

Болница "Пирогов" отново се включва в проект за подкрепа на пострадали от домашно насилие заедно с Асоциация "Деметра"

В болницата във вторник беше даден официален старт на 6-месечен проект "Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение, в контекста на пандемията Covid-19". Миналата година болницата и неправителствената организация отново имаха съвместен проект за идентифициране и насочване на жертви на домашно насилие към подкрепа.

Тази година инициативата на "Пирогов" и "Деметра" "Приемна за жертви на домашно насилие и Гореща телефонна линия" има подкрепа и от фонд "Обединени срещу Covid-19", от фондация "Tide" и Министерство на правосъдието.

Целта на проекта е да разшири обхвата на подкрепата за жертвите на домашно насилие чрез приемна, горещ телефон и национален специализиран уебсайт.

Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов поясни, че има идея да се предоставят апартамети или помещения, където пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се издаде например ограничителна заповед.

"Това е необходимо, за да има къде да се подслонят хората, които не се хоспитализират в лечебното заведение, но се нуждаят от закрила. При нас, в "Пирогов" ще продължим извървшваме всички необходими и възможни медицински дейности, от които се нуждаят пострадалите", заяви той.

Проф. Балтов обяви, че често пострадалите идват нощно време, и въпреки създадените условия е необходимо съдействието и на други институции, така че помощта да бъде по-дългосрочна и ефективна.

Представиятелят на Асоциация "Деметра" Дияна Видева подчерта необходимостта от създаване на условия за изолация на пострадалите за няколко дни и призова за съдействие институциите. Освен телефонната линия, която функционира все по-добре, тя обяви и стартиране на сайт и специален чат, на който хората да могат да задават въпроси, а специалисти като полицаи и психолози да им отговарят.

Националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инс. Пенка Стоянова съобщи, че има нарастване на случаите на жертви на домашно насилие в условията на извънредното положение заради коронавируса. По данни на полицията жертвите на домашно насилие са вече 9, а сигналите за агресия в семейна среда са достигнали 3500. Ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600.

Участващите в проекта призовават всички пострадали от домашно насилие да сигнализират своевременно на телефон 070040150.

mediapool.bg