Кламер БГ - Новини: Петър Москов призова да няма честване на 3 март заради Русия

Петър Москов призова да няма честване на 3 март заради Русия

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 16:19ч.
Петър Москов призова да няма честване на 3 март заради Русия

Петър Москов, сн.: БГНЕС

Партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) поиска правителството да отмени тазгодишното честване на 3 март заради инвазията на Русия в Украйна.

"Вероломната агресия на Путин над суверенна Украйна нанесе огромен удар върху международния ред и превръща Русия в пряка заплаха за мира в Европа и в България включително", се посочва в позиция на формацията.

От КОД правят предложението като отчитат хибридната война, която Русия от години води на територията на България и откритото недобронамерено и проимперско поведение на руското посолство в София, както и противоречивия прочит на датата 3 март.

"С цел да се предотвратят възможности за избухване на конфликти между привърженици на мира и поддръжници на Путин, от които да се възползват проруски среди, КОД предлага българското правителство да вземе решение за отмяна на честванията на 3-ти март", пише още в позицията.

Според партията такова решение на българското правителство ще бъде навременен знак, че България не слага равенство между Русия и обкръжението на Путин, и въпреки благодарността ни за освобождаването на страната ни от Османската империя, българския народ осъжда агресията на Путин над Украйна.

На 3 март миналата година Москов обяви, че трябва да има референдум кога е редно да бъде националният празник на България.

"3-ти март е празник и трябва да продължи да бъде, защото това, което е важно за нас за този ден е, че геополитическият интерес на руския император за достъп до топло море, е довел до освобождението на България от турско робство", написа тогава той и добави, че според него тази дата не бива да е национален празник на страната ни.

"Основният национален празник на България трябва да е отражение на наши, български национални постижения, а не на възторг от резултата от имперски конфликти, които са съвпаднали с нашия интерес", посочи тогава Москов.

mediapool.bg