Кламер БГ - Новини: Петър Москов бе оправдан по делото за ваксините от Турция

Петър Москов бе оправдан по делото за ваксините от Турция

България

|
Вт, 19 Окт 2021г. 12:20ч.
Петър Москов бе оправдан по делото за ваксините от Турция

Снимка: БГНЕС

Бившият здравен министър от втория кабинет на Бойко Борисов – Петър Москов – бе оправдан по обвинението в престъпление по служба заради дарение на ваксини от Турция. За присъдата съобщи самият политик във фейсбук. От спецсъда няма официално потвърждение.

Присъдата на първа инстанция идва пет години след като Москов стана обвиняем.

"Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години. Всъщност вие подкрепяхте усилието да не е кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги", написа Москов.

Той бе обвинен, че през 2015 г. е приел под формата на дарение 100 хил. дози ваксина "Пентаксим" и 100 хил. дози "Еувакс Б" – за имунизация срещу Хепатит Б от Турция. В замяна тогава България даде 5 млн. дози БЦЖ.

Тезата на прокуратурата бе, че тези ваксини не са разрешени за употреба у нас. Държавното обвинение твърдеше, че Москов е ощетил бюджета с над 325 хил. лв. Заедно с него бяха обвинени някогашният му заместник Адам Персенски и още трима служители на държавното предприятие "Бул Био".

Вносът на ваксини през 2015 г. се наложи заради липса на препарати у нас. Тогава Москов твърдеше, че това е единственият начин да бъде изпълнен навреме имунизационният календар за децата.

Делото срещу Москов бе едно от знаковите в мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. При разследването на разпити бяха викани всички министри от тогавашния кабинет.

mediapool.bg