Кламер БГ - Новини: Петър Москов: Държавата отстъпва отговорността за здравеопазването на пазара

Петър Москов: Държавата отстъпва отговорността за здравеопазването на пазара

България

|
Вт, 16 Юли 2019г. 11:22ч.
Петър Москов: Държавата отстъпва отговорността за здравеопазването на пазара

Бившият здравен министър Петър Москов коментира във вторник, че с предложението на здравното министерство да пусне конкурентни на НЗОК частни фондове държавата на практика бяха отговорността за здравеопазването и оставя проблемите на пазара и конкуренцията. По думите му обаче опитът показва, че конкуренцията не ги решава.

“Въпросът е кой да носи отговорността за системата на здравеопазването. Отговорът на правителството през тези предложения на МЗ е следният: Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Или с по-кратки думи: пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазването“, каза Москов пред бТВ.

По думите му това е възможно политическо решение и ако то набере политическа подкрепа в парламента и обществена подкрепа може да се превърне в част от нашия живот.

Той обаче смята, че здравеопазването заедно с други сектори като образование, сигурност и инфраструктура са отговорност на държавата.

“Държавата бяха от решението да създаде ефективност за харченето на нашите пари и бяга от отговорността в сектор, от който никъде по света няма удовлетворение. Не е приятно когато пред прозорците ти викат, носят ковчези и всичко останало. Но това са същностни функции на държавата. Аз заставам на страната на това, че има същностни функции на държавата. Това са здравеопазването, образованието, нашата сигурност, инфраструктурата. Целта на едно добро управление е да има ефективна, смислена и работеща държава. А не да се прехвърлят същностни задължения на държавата върху частни фондове“, коментира Москов.

По думите му е наивно да смятаме, че един ще плаща (частните фондове, а друг ще определя правилата (държавата). “Народът е казал: който плаща, той поръчва музиката“, заяви Москов.

Той посочи, че единствената причина частен пазарен субект да се занимава със здравеопазване е да печели. Всеки от тези фондове ще работи така, че да печели и няма откъде другаде да печели освен от 8-те процента здравна вноска, коментира той.

“Преди 10 години когато в двора на болницата във Враца се построиха три частни болници същите хора, които днес обясняват как пазарът и конкуренцията ще решат проблемите, тогава говореха същото. Резултатът от конкуренцията във Враца днес е, че няма нито една работеща болница“, заяви Москов.

“Когато пуснеш в обществения фонд частен интерес, той е за сметка на обществения фонд. Няма в историята на човечеството друга измислена институция, която да защитава публичният обществен интерес извън държавата“, каза още той.

Той постави по съмнение дали фондове с по 500 000 клиенти ще събират достатъчно средства за да поемат лечение в чужбина или скъпите онкологични терапии. “Какво се случва с договарянето на отстъпки и условия, при които влизат нови медикаменти на пазара? Аз знам как се водят преговори за едно лекарство, което да дойде на пазар от 8 млн. души население. Те са много тежки. Не завиждам на този, който ще води преговори за 500 000 души. Аз знам отговорите на тези въпроси и на повечето от тях отговорът е не. Въпросът е защо управляващите не са си дали отговор на това“, коментира Москов.

По думите му обаче има нещо обаче, което задължително трябва да се подкрепи и то е определянето и формирането на основен и допълнителен пакет от здравни услуги.

Москов е убеден, че министър Кирил Ананиев има воля за промяна, но не е убеден, че политическото мнозинство има воля за такава, защото “това са тежки неща, а ГЕРБ тежки неща не прави“.

mediapool.bg