Кламер БГ - Новини: Петко Георгиев: Арестът на Борисов се очакваше от голяма част от българите

Петко Георгиев: Арестът на Борисов се очакваше от голяма част от българите

Интервюта

|
Пет, 18 Март 2022г. 16:15ч.
Петко Георгиев: Арестът на Борисов се очакваше от голяма част от българите

Петко Георгиев

Арестът на Бойко Борисов е ход с две цели. По-сериозната цел е в полето на дебата за смяна на главния прокурор и за статута на главния прокурор, а не само за лицето Иван Гешев. Това се случва едновременно с действието срещу Бойко Борисов. Това са две очаквания, които мотивираха цялата политическа промяна, случила се в България през последните 1-2 години. Това казва журналистът и политически анализатор Петко Георгиев в интервю за Mediapool.

Г-н Георгиев, какви ще са първите преки политически последствия от ареста на бившия премиер?

Ясно е, че ГЕРБ ще защитава своя лидер и ще се опитва да сменя темата. Ще се говори за държавен преврат, за политически репресии, за какво ли не още. За държавен преврат, очевидно, не може да се говори, защото става дума за човек, който в момента не е на власт. Ако ще се говори за политическа репресия, трябва да се определи точно за коя политика на Борисов става дума. Коя от политиките на правителството не е споделяна от Борисов и му се налага репресия.

Отношението му към НАТО и Русия ли? То не е еднозначно. Докарването на "Турски поток" в България не е нещо, което усилва позицията на страните от ЕС и НАТО спрямо Русия. Не смятам, че една подобна позиция е оправдана, макар че ще бъде използвана по този начин. Ако евроатлантическата ориентация на България се крепи на това дали на един бивш министър-председател може да му бъде повдигнато обвинение или да бъде арестуван, това означава, че ние нямаме стабилна евроатлантическа ориентация.

Арестът на бивш министър-председател не е прецедент. Нито по света, нито в България. Да си припомним през 1992 година, когато се проведе операцията "Чисти ръце" в Италия, която отиде много по-далеч, защото там имаше действаща активна прокуратура, която разбута целия политически елит и доведе до пълна промяна в политическата система. Но дори и в България това не е прецедент. Помним ареста на Тодор Живков, например, трябва да се върнем към присъдите на двама от неговите министър-председатели. Това, което се случва, не е прецедент. Освен ако не се докаже противното, това няма да е нещо незаконно и недопустимо.

Действията на МВР ще доведат до повишаване на политическото напрежение между ГЕРБ и управляващите. Това ще доведе и до опити за дестабилизация в момент, в който и без това не е трудно заради изключително сложната международна и икономическа ситуация.

Управляващата коалиция дойде на власт, за да направи нещо подобно. Това би укрепило най-малкото рейтинга на тази власт в очите на нейните избиратели. От тази гледна точка арестът на Борисов може да се изкара и като сплотяващ акт...

Да. Това ще зависи от следващите няколко дни. Ако се окаже, че за ареста е имало сериозни основания. В първите часове не беше ясно за какво точно Бойко Борисов и останалите са арестувани. Ако сега се окаже, че този арест е извършен, без да има достатъчно доказателства, това много бързо може да се интерпретира като политическа или пиар акция. И ще се обърне срещу хората, които са го наредили или извършили. Трябва да видим каква информация ще излезе за мотивите за арестите. Да видим как прокуратурата ще реагира, защото горещият картоф е в нейните ръце. Дали ще разгледат сериозно доказателствата от МВР. Има доста неизвестни.

Може ли Борисов да бъде канонизиран като мъченик на ГЕРБ? Може ли ГЕРБ да отпуши някакъв растеж, който очевидно е спрял в момента?

Да бъде канонизиран – да. Да отпуши растеж – не. Напротив, това ще заключи ГЕРБ в рамките на твърдите последователи. Не вярвам някой допълнително да започне да харесва Бойко Борисов, защото той е бил арестуван. Освен ако не се окаже, че той е бил арестуван без никакви реални основания. Но ние знаем от години какви неща се пишат за Борисов и казуса, за който се говори, че е арестуван.

Ако прокуратурата вземе, че образува наказателно производство, да не се окаже, че облаготелстването с едни 700 милиона лева от българския бюджет, не се е случило напълно законно. Ако си спомняте, една част от казуса включваше, промяна на българското законодателство по време на мнозинството на ГЕРБ, която облагодетелства хазартните босове. Това не е изключено. Да се каже: Да, оказали са помощ, но нищо незаконно няма. Можем да направим някаква много груба аналогия с инхаус поръчките. Всичко е по закон, но парите ги няма.

Каква реакция очаквате от Гешев? Може ли да устои на подобен натиск?

Не знам. Много е трудно да се прецени сега, но аз наистина мисля, че топката е в тяхното поле. Това е ход с две цели. По-сериозната цел е в полето на дебата за смяна на главния прокурор и за статута на главния прокурор, а не само за лицето Иван Гешев. Той има безусловно господство върху цялата прокуратура. Това се случва, разбира се, едновременно с действието срещу Бойко Борисов. Това са две действия, които мотивираха цялата политическа промяна, случила се в България през последните 1-2 години. Тези действия отговарят на очакванията на една доста голяма част от българските граждани. Въпросът е да не се окаже, че нещата не са подготвени или са твърде непрофесионално подготвени. Тогава тази надежда на една голяма част от българското общество за справедливост просто може да бъде пропиляна.

Има ли риск ГЕРБ да се разпадне, ако разследването излезе? Или е шанс за катарзис?

Мисля, че ГЕРБ без Бойко Борисов е почти същото като НДСВ без Царя. Може би ще изкарат известно време, но ако бъдат доказани обвиненията срещу техния лидер, те ще потънат заедно с него. Ако нещата отидат в другата посока, това ще ги укрепи. Въпросът е в каква степен българските граждани и особено тези, които са гласували за ГЕРБ, ще бъдат убедени, че става дума за честна игра.

Носи ли риск за националната сигурност неконтролируемия разпад на ГЕРБ? Може ли наследството да отида при антиевропейски фактори?

Не. Нито една партия не държи монопола върху националната сигурност. Разпадът на партия не може да доведе до заплаха. Освен това България има достатъчно категорично проевропейско мнозинство сред избирателите. Това че една партия ще се смали или ще изчезне в това поле, не означава, че гражданите ще сменят своята визия за европейска България. Сътресения ще има, но стратегическа заплаха няма.

ГЕРБ се обърна веднага за помощ към Европа. Някой там ще повярва ли, че са жертви? Ще си трае ли ЕНП?

Мисля, че в Европа ще подходят абсолютно обективно, без емоции. ГЕРБ като член на ЕНП ще получи първоначално подкрепа, но ЕНП не би застанала зад политически лидер, за който има сериозни обвинения. Това би било пагубно за тях. На първо време те ще кажат това, което всички очакваме, че българското правосъдие трябва да разгледа обективно този случай. Няма да престъпят отвъд това. Европейската история е пълна с такива случаи. Има много европейски политици, които в първия момент са нанесли щета на своята европейска формация, а тя след това се е разграничавала от тях. Много зависи как ще се развие обвинението срещу Борисов, ако изобщо го има.

mediapool.bg