Кламер БГ - Новини: "Петилетката за три": Каракачанов ще навакса липсата на инвестиции в армията за 10 години

"Петилетката за три": Каракачанов ще навакса липсата на инвестиции в армията за 10 години

България

|
Пон, 29 Юни 2020г. 17:42ч.
"Петилетката за три": Каракачанов ще навакса липсата на инвестиции в армията за 10 години

Военният министър Красимир Каракачанов ще се опита да гарантира над 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) годишно за армията през следващите години, като целта е така да се преодолее липсата на инвестиции досега. Военното министерство вече е готово със Стратегическия преглед на отбраната, върху който ще стъпи програмата за развитието на сектора до 2032 година и плана до 2026 година.

"В Стратегическия преглед сме заложили държавата да осигурява годишно 2% от БВП за сектор "Отбрана". Гласуването и изпълнението му ще гарантира, че след 12 години Българската армия ще бъде много по-организирана и по-боеспособна, отколкото е днес", каза Каракачанов.

България е поела ангажимент пред НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана, но още е далеч от тази цел. Единствено през миналата година този процент дори бе надвишен, но това се дължи на авансово платените над 2 млрд. лева за изтребителите F-16.

Иначе, разходите за отбрана се движат около 1.5% от БВП.

Залагането на по-високи разходи в програмните документи на армията има за цел да служи като гаранция за постигането им, но крие и опасности. Ако не бъдат осигурени необходимите средства, плановете ще се окажат неизпълними, както се случва в последно време.

"През изминалите 30 години почти нищо не е инвестирано в Българската армия. Ние сме си поставили амбицията да наваксаме за 10 години пропуснатото", каза военният министър.

Неговата идея е в бюджета за 2021 година да се заложат още 10% за увеличение на възнаграждението на военнослужещите.

"Това ще е първият случай в историята на Българската армия - за четири години възнаграждението на военнослужещите да се повишава последователно с 10%", допълни той.

Военният министър подготвя два от големите проекти от модернизацията на армията за купуването на нови кораби и бронирани машини. Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.

Каракачанов смята, че е възможно до края на годините да бъдат подписани и двете сделки.

Засега няма публична информация какво точно предвижда стратегически преглед, но се знае, че са планирани промени в системата за командване и управление, функционалната, организационната структура и числеността на въоръжените сили.

Ако бъде намалена числеността на въоръжените сили, ще може да се "реши" проблемът с големия недостиг на военни. В момента около 5000 места за военни са свободни.

mediapool.bg