Кламер БГ - Новини: Пендаровски: Русия финансира македонски партии, от съседство идват руски агенти

Пендаровски: Русия финансира македонски партии, от съседство идват руски агенти

Свят

|
Пет, 29 Юли 2022г. 13:24ч.
Пендаровски: Русия финансира македонски партии, от съседство идват руски агенти

Стево Пендаровски, сн. БГНЕС

Русия се меси във вътрешните работи на Северна Македония със свои агенти. Политически субекти се финансират от Москва, каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю за "Фокус".

Той коментира, че изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че настроенията на македонския народ са в противоречие с евроатлантическия курс на политическия елит.

Според президента това са провокативни изказвания, които са част от политическата пропаганда.

"Всички държавни институции знаят, че Русия се меси във вътрешните ни работи. Последно с интензивно участие чрез свои хора, свои политически субекти, свои инсталации. От съседство идват хора, които са руски агенти, тоест хора на руска служба. Не мога да оповестя публично откъде точно идват, защото това е чувствителна информация, но руснаците се опитват да влияят чрез тези, модерно наречени хибридни заплахи, посредством политическа пропаганда",каза Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че сред компетентните органи има информация за хора, дошли да провокират последните граждански протести, но и за финансиране на "някои политически субекти".

Пендаровски не разкри кои са тези субекти, но посочи, че става въпрос за "няколко субекта в пряка връзка с Москва преди няколко години".

"Наистина е странно, че няколко дни след руската инвазия в Украйна левицата извика руския посланик в парламента и го почете за приноса му в двустранните отношения, което е безпрецедентно. Това не се е случвало в нито един европейски парламент", добави Пендаровски.

По-рано тази година премиерът Кирил Петков коментира, че руски агенти работят срещу разбирателството между България и Република Северна Македония.

"Част от нещата, които са ми докладвали, са, че има руски агенти, който са работили срещу разбирателството ни със Северна Македония и да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", каза Петков в края на март.

mediapool.bg