Кламер БГ - Новини: Пекин поздрави Байдън и призова за "единство"

Пекин поздрави Байдън и призова за "единство"

Свят

|
Четв, 21 Ян 2021г. 13:49ч.
Пекин поздрави Байдън и призова за "единство"

Китай поздрави днес Джо Байдън за встъпването му в длъжност като президент на САЩ и припомняйки част от речта му, го призова за "единство" в отношенията между двете велики сили, предаде Франс прес.

Забелязах, че президентът Байдън на няколко пъти в речта си наблегна на думата "единство". Мисля, че точно от това имаме нужда в момента в китайско-американските отношения, заяви пред журналисти говорителката на външното министерство Хуа Чунин.

Отношенията между Китай и САЩ стигнаха до най-ниската си точка при управлението на президента Доналд Тръмп, който започна търговска и технологична война с азиатския гигант, отбелязва АФП.

Малко след встъпването в длъжност на Байдън Пекин обяви санкции срещу 28 бивши високопоставени служители от администрацията на Тръмп, включително вече бившият държавен секретар Майк Помпейо, на които им се забранява да влизат в Китай и Хонконг.

Пекин, който през ноември се забави с признаването на победата на кандидата на демократите, сега изрази желание да обърне нова страница в двустранните отношения. Мисля, че САЩ, както и Китай трябва да вложат всички сили и да проявят мъдрост, за да се разберат помежду си, заяви Хуа. Това е задължение на Китай и САЩ, като две велики държави, това е и надеждата на международната общност, изтъкна говорителката. Ако двете страни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили в отношенията между Китай и САЩ, изрази надежда Хуа, използвайки израз от речта на Байдън.

Дори да реши да не бъде толкова провокативна към Пекин, новата американска администрация би могла да действа не по-малко активно срещу него в сферата на човешките права, най-вече в Хонконг и региона Синцзян, населен главно с мюсюлмани уйгури. Във вторник, по време на изслушване в Сената, номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън декларира твърда позиция по този въпрос. Той каза, че споделя отправеното от Майк Помпейо обвинение в геноцид на Китай срещу уйгурите. Блинкън призна също, че досегашният президент Тръмп е бил прав да заеме по-твърда позиция срещу Китай.

mediapool.bg