Кламер БГ - Новини: Пеевски отхвърли като "дъно на деградацията" твърдения, че оказвал натиск над частна фирма

Пеевски отхвърли като "дъно на деградацията" твърдения, че оказвал натиск над частна фирма

България

|
Вт, 29 Март 2022г. 14:35ч.
Пеевски отхвърли като "дъно на деградацията" твърдения, че оказвал натиск над частна фирма

Пеевски отхвърли като

Санкционираният по американския закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски определи като "манипулация" и "плод единствено на болна фантазия" твърдението, че е оказвал натиск върху частна фирма. Повод за това е интервю на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в неделя пред Нова тв, в което каза, че собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов му се е оплакал, че преди време е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв".

"Твърденията обаче на министъра на финансите Асен Василев, направени в предаването "На фокус" по Нова ТВ, че бил получил информация на "четири очи" за натиск от моя страна върху частна фирма, изумяват със своето безочие и преминават границите на нормалността. Изказана публично от представител на висшата изпълнителна власт, тази манипулация несъмнено удари дъното на деградацията във всякакъв смисъл – и морален и политически", заявява Пеевски.

В декларацията си той, разбира се, стига до любимата си дъвка за "кръга Капитал":

"Убеден съм, че подобно на всички предходни опити на кръга "Капитал" и неговите марионетки публично да ме дискредитират и тази манипулация ще изтече в канала на мръсната вода, защото е плод единствено на болната фантазия на хора, за които истината отдавна няма никакво значение. Тези хора рано или късно ще проумеят, че няма да могат да се крият вечно зад лъжи и манипулации и ще дойде време обществото да им потърси сметка за всичко сторено във вреда на България".

Преди ден "Инса Ойл" също излезе с позиция. Тя е и по повод изказването на Василев, и по повод сигнала на фирмата, по който Специализираната прокуратура светкавично започна разследване срещу самия финансов министър.

От "Инса Ойл" посочиха, че подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще бъде изпратен до няколко дни. "В него ще бъде изложена цялата фактология относно опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липса на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горивата", се казва в позицията, като явно това се отнася за сигнала срещу Василев.

По повод интервюто на Василев от компанията са по-лаконични и нито потвърждават, че е имало натиск от Пеевски и Борисов, нито отричат:

"За пореден път "Инса Ойл" уточнява, че нито в миналото, нито сега ще позволи да бъде оказван натиск върху фирмата, както от политически фигури, така и от държавни институции".

mediapool.bg