Кламер БГ - Новини: Пациентското досие вече и в мобилно приложение, но пак с е-подпис

Пациентското досие вече и в мобилно приложение, но пак с е-подпис

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 17:22ч.
Пациентското досие вече и в мобилно приложение, но пак с е-подпис

Пациентското досие вече и в мобилно приложение, но пак с е-подпис

Достъпът до електронното ни пациентското ни досие вече може да се осъществява и през мобилно приложение "еЗдраве", което беше представено официално в четвъртък от служебния здравен министър Асен Меджидиев и представители на фирмата разработчик "Информационно обслужване". Мобилното приложение дава на потребителите достъп до данните от Националната здравно-информационна система (НЗИС): извършените прегледи, отпуснати направления от лекар, изписаните и отпуснати лекарства с рецепта, поставени ваксини, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация, и др. Приложението "еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play.

Запазва се, обаче, съществуващото и досега неудобство, а именно, че достъпът до е-досието става само чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), което силно ограничава броя на хората, които го ползват. Меджидиев каза, че по този начин се гарантира най-високо ниво на сигурност, но се работи по осигуряването на достъп чрез облачен подпис, а на следващ етап и през електронната идентификация, когато тя стане готова.

"По този начин повишаваме контрола на самите пациенти над системата и над собствените им медицински данни. Чрез това мобилно приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите и изследванията, изписаните му медикаменти и ще може да получава медикаменти в аптеката чрез баркод от телефона му. По този начин ще се разчита и рецептата му“, посочи здравният министър.

Той заяви, че решението на служебния кабинет да запази и хартиените рецепти не спира дигитализацията, тъй като всяка хартиена рецепта, попадайки в аптеката и изпълнявайки я, щяла да става електронна и да фигурира в пациентското досие.

На "Информационно обслужване" е възложено и създаването на мобилно приложение за издаване на е-рецепти от лекарите, но то ще е готово средата на ноември, съобщи Меджидиев.

"Приложението "еЗдраве“ улеснява максимално потребителите, които във всеки един момент разполагат с информация за извършените им прегледи, изписаните рецепти, издадените им направления и друга здравна информация за тях”, каза Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция“ в "Информационно обслужване“.

Информацията от досието е систематизирана в няколко категории: прегледи, направления, рецепти, ваксини и резултати от лабораторни изследвания.

Всеки документ в секция "Прегледи“ съдържа информация за диагноза, анамнеза, общо състояние на пациента, лечение, както и всички свързани документи (ако има такива) – направления, рецепти, имунизации. Документът съдържа данни за вида и целта на прегледа, в кое лечебно заведение е извършен, пълна служебна информация за медицинския специалист, извършил прегледа и дава възможност за бърза връзка със съответния лекар чрез телефонен номер или имейл.

Секция "Рецепти“ включва всички издадени е-рецепти на пациента. Всяка отделна рецепта има 2D баркод, чрез който рецептата може да бъде сканирана и изпълнена в аптека, без необходимост от предоставяне на допълнителна информация. Е-рецептата показва какъв е нейният срок за изпълнение, търговски наименования на лекарствата, както и информация за тяхната дозировка и прием на достъпен език. Създадена е категоризация за статуса на рецептата - дали е за изпълнение, частично или напълно изпълнена.

В секция "Направления“ могат да бъдат открити назначените на пациента електронни направления със срок за изпълнение, основна диагноза, съпътстващи заболявания и др. Направленията за лабораторни изследвания разполагат с баркод, който съдържа Националния референтен номер (НРН) и позволява директно сканиране от мобилното устройство.

В секция "Ваксини“ се виждат всички вписани в НЗИС имунизации. Ваксините, които са придружени от сертификат (като тези за Covid) са обозначени със специална икона. Към тях има QR код, който директно може да бъде предоставен за верификация, както и възможност за сваляне на сертификата в PDF или PKPASS формат.

В секция "Резултати“ се визуализират всички резултати от направените изследвания, подробности за изследването, отклонения от референтни стойности, разчитане на образна диагностика и др.

Костадинов обясни, че към момента системата не разполага с исторически данни, но се работи активно с МЗ и НЗОК за попълването им. За момента са достъпни само здравните записи, които личните лекари, специалистите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от пускането на НЗИС в експлоатация.

Електронното досие продължава да се надгражда с допълнителни функционалности.

До края на годината ще бъде осигурен достъп до електронните хоспитализации, история на заболяването, нотификации за планов прием в болница, ТЕЛК решения, панел за хронични заболявания и др. Планирано е също така да бъде разработена и функционалност, даваща достъп на родителите до пациентското досие на децата им.

Ако потребителят прецени, че повече няма да ползва мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя следа от досието в телефона.

mediapool.bg