Кламер БГ - Новини: Пациентска организация пита НЗОК за готовността й да поеме изцяло лечението в чужбина

Пациентска организация пита НЗОК за готовността й да поеме изцяло лечението в чужбина

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 14:11ч.
Пациентска организация пита НЗОК за готовността й да поеме изцяло лечението в чужбина

Национална пациентска организация (НПО) е поискала информация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за нивото й на подготовка да поеме от 1 април дейността на закритите Комисия за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца.

Въпреки че писмото е внесено в НЗОК още на 4 февруари, до момента пациентската организация не е получила отговор.

От НПО изразяват загриженост и се обръщат с отворено писмо към институциите – МЗ, НЗОК, парламентарната здравна комисия и медиите, настоявайки да получат отговор въпросите си.

“Важно е обществото и пациентското движение да имат актуална информация за този процес на всеки един негов етап“, казват от организацията.

“Това ще ни даде възможност, като национално представителна организация за защита правата на пациентите в България, да имаме увереността, че тези права ще бъдат защитени в максимална степен“, се казва още в писмото.

Въпросите, които НПО поставя са:

Има ли изработен проект за подаване на заявленията за лечение?

Има ли подготвен проект на структурните промени в НЗОК, с които се създават структурните звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики?

Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал? Има ли изработен проект на консултантите по взимане на решения за лечение в чужбина?

Предвижда ли се подалите заявления по електронен път да проследяват тяхното движение, становищата и решенията по тях?

“Надяваме се прехвърлянето да бъде осъществено по начин, по който няма да се допусне влошаване на клиничната картина на заболяванията на нуждаещите се или да доведе до летален изход поради административни неуредици или забавяне взимането на адекватни и своевременни решения“, пише в писмото.

mediapool.bg