Кламер БГ - Новини: Партията на Цветанов обещава повече български храни и по-нисък ДДС

Партията на Цветанов обещава повече български храни и по-нисък ДДС

България

|
Ср, 17 Фев 2021г. 17:56ч.
Партията на Цветанов обещава повече български храни и по-нисък ДДС

Повече български храни в магазините и в публичния сектор, стимулирани от по-нисък ДДС и развитие на иновативното земеделие. Такива водещи приоритети в земеделието представиха в сряда аграрните експерти на партията, водени от Чавдар Маринов, бивш зам.-министър на земеделието в кабинета "Борисов 3", уволнен след като се противопостави на идеята на сегашния министър Десислава Танева с постановление да задължи хипермаркетите да предлагат български стоки.

В аграрния съвет на партията влизат още Тодор Джиков, който е и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, Христо Николов

-председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите, а също и Антон Величков, бивш зам.- директор на Българската агенция за безопасност на храните в първия кабинет на Борисов.

"Голяма част от храните в публичния сектор са доставяни от производители от чужбина.

Ние възнамеряваме да променим това. Смятаме, че публичният сектор трябва да се превърне в пазар и основен канал за реализация на български храни. Ще го направим чрез въвеждане на законови мерки, които защитават здравето на потребителите и нацията", посочват в позиция до медиите от "Републиканци за България".

Пред Mediapool Чавдар Маринов уточни, че планират да въведат 15 стандарта за храни - местни, локални, браншови, за биопродукти. Идеята е публичните институции като училища, детски градини, болници и т.н. да купуват храни по тези стандарти, които ще се сертифицират безплатно от контролните органи. "Няма да нарушим правото на ЕС, защото по тези стандарти ще може да произвежда всяка държава от ЕС, ако желае. Т.е. няма да има изискване, че са само за български производители. Например, за местните ще имаме "картофи от Самоков или зеле от Петърч", разказа Маринов.

За реализирането на повече български храни на пазара от "Републиканци за България" обещават и по-нисък ДДС. Партията предлага нулев данък за биопроизводството и за продукти по т.нар. "къса верига", т.е., когато фермерът директно продава на хипермаркета. Предвижда се и 5% ДДС за основни храни.

След анализ ще се направят поправки и в Закона за храните, като ще се въведе етапна скала, на колко трябва да възлизат храните по стандартите в публичния сектор. Очаква се да стартират от 15% дял.

В програмата си партията обещава още "бърз растеж на доходите на земеделските производители" и въвеждане на поредица от обучения и иновации. По повод възможностите за иновативно земеделие от партията посочват, че страната ни разполага със Селскостопанска академия, в чиито състав са включени повече от 20 специализирани научни института, както и с четири отделни аграрни университета.

"Необходимо е те да бъдат мобилизирани в помощ на селскостопанските производители като подпомогнат навлизането на иновации и осигурят обучения за фермерите. Предвиждаме отпускането на значителни финансови средства за приложни научни разработки", посочват още оттам.

Залагат се и политики на грижа към околната среда. "Късата верига на доставка спестява до 25% от вредните емисии генерирани от транспорта. Тя осигурява по-висока изкупна цена на производителя, стимулира местното производство и намалява броя на посредниците по веригата производител-магазин. Ще работим за сдружаване на земеделците в регионални групи и организации на производителите, които са задължителен елемент за реализирането на тази идея", посочи още Маринов.

От партията обещават още да работят за подпомагане на малките семейни стопанства и за създаване на механизъм за превенция, защита и управление на рисковете в растениевъдството, животновъдството и горския сектор. "Той ще осигури мерки за справяне с кризи, пазарни смущения, пандемии и бедствия като гарантира бързо и справедливо обезщетение за производителите", добавиха от партията.

mediapool.bg