Кламер БГ - Новини: Категорична победа за Нетаняху на вота в Израел

Категорична победа за Нетаняху на вота в Израел

Свят

|
Ср, 02 Ноем 2022г. 14:31ч.
Категорична победа за Нетаняху на вота в Израел

Бенямин Нетаняху (в средата), Сн. ЕПА/БГНЕС

Консервативният блок на израелския опозиционен лидер Бенямин Нетаняху бележи категорична победа на изборите, сочат резултатите след преброяване на 97% от подадените на парламентарните избори вчера гласове.

Според информации в израелските медии неговият десен религиозен лагер е успял да си осигури мнозинство от 65 от 120-те места в парламента. Съобщава се, че партията "Ликуд" на Нетаняху е най-широко представената парламентарна политическа сила с 31 места, отбелязва ДПА.

Партията "Има бъдеще" ("Йеш атид") на досегашния премиер Яир Лапид се нарежда на второ място с 24 места.

За първи път в историята на Израел един крайнодесен алианс изглежда ще заеме третото място по парламентарно представителство. Религиозната ционистка партия на Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир се разглежда като възможен съюзник на Нетаняху за сформиране на мнозинство в парламента и, съответно, на кабинет.

Лявата партия "Мерец", както и арабската партия "Балад" може да не успеят да преминат бариерата от 3,25 %.

Окончателните резултати от парламентарния вот се очаква да бъдат обявени утре.

Палестинският премиер Мохамед Щайе днес изрази загриженост относно завиването на Израел надясно, като поиска от международната общност "да защити нашия народ от агресивната израелска политика, след като расистките партии дойдат на власт в Израел".

Изходът от изборите е "естествен резултат от години на нарастващ екстремизъм и расизъм в израелското общество", каза той в изявление и добави: "Не сме имали илюзии, че изборите в Израел ще излъчат партньор за мир".

Избирателната активност беше сравнително висока - 71,3 % от приблизително 6,8 млн. души, които имат право на глас, пуснаха бюлетини до затварянето на избирателните секции в 22:00 ч. местно време снощи.

Нетаняху, който е разследван за корупция, се стреми отново да оглави правителството. 73-годишният Нетаняху е бил министър-председател няколко пъти, общо повече от десетилетие и половина - по-дълго от всеки друг в историята на Израел.

Нетаняху се надява да сформира ултрадясна религиозна коалиция, която би могла да му помогне да приеме закони, с чиято помощ да избегне присъда.

Партийният пейзаж в Израел е силно фрагментиран и подчинен на интереси, което отчасти се дължи на личните спорове и ниския праг за влизане в парламента. Дори партии от сходни лагери често не могат да създадат съюзи, посочва ДПА.

mediapool.bg