Кламер БГ - Новини: Партиите с пакт за ненападение за председателството на ЕС

Партиите с пакт за ненападение за председателството на ЕС

България

|
Ср, 16 Септ 2015г. 17:33ч.
Партиите с пакт за ненападение за председателството на ЕС

Народното събрание да приеме "пакт за ненападение" за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Предложението е на правителството, а името на документа в момента се избистря, става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание в сряда.

Премиерът Бойко Борисов предлага да бъде закон или декларация, а вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева го нарича "пакт за ненападение".

Националният дворец на културата (НДК) ще бъде основната сграда, където ще се провеждат всички форуми, а резиденция "Бояна" – спомагателен център, реши Министерският съвет.

Армия от около 1300 държавни служители ще организира срещите на върха на ЕС, конференции, симпозиуми и останалите съпътстващи мероприятия.

За да не се изложим пред чужденците, по думите на финансовия министър Владислав Горанов, ще има отделна финансова линия за подготовката на страната ни за председателството на ЕС.

Към момента не са представяни разчети колко ще ни струва това.

"Това ще е нещо, което касае държавата, имиджа й, остава в историята, концентрира се целият свят в това председателство, не само Европейският съюз. Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин", казва премиерът Бойко Борисов. Вицепремиерът Меглена Кунева посочва, че е важно да се постигне "политическо споразумение" по въпроса.

Закон или декларация – парламентът ще реши

Да се приеме закон или декларация във връзка с председателството на ЕС предлага министър-председателят. Мотивът му е, че през 2018 г. трябва да се проведат редовни парламентарни избори, ако няма извънредни.

Вицепремиерът Меглена Кунева дава пример със Словакия, която е приела декларация по въпроса, която е наречена "пакт за ненападение". Тя е кратка и се състои само от четири параграфа, които са по-общи и в тях "се говори за политическата визия за председателството".

Идеята е в одобрения от парламента документ да бъде уточнено всичко – "сгради, коли, бюджети".

Защото "всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова

за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт, да го изпълнява, казва Борисов.

Основната сграда на председателството на ЕС ще бъде НДК, а в допълнение ще се ползва резиденция "Бояна" и Националният исторически музей, съобщава министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която отговаря за сградния фонд.

Мотивът е, че тези сгради покриват критериите за провеждане на такива събития със съответната хотелска и транспортна инфраструктура, както и за сигурност.

"Ние с Йорданка Фандъкова правим НДК", възкликва спонтанно премиерът Борисов.

Тепърва ще се прави сметката

Планира се по време на председателството да се проведат между 150-200 събития - заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия.

Колко ще струва ремонта на сградите трябва да стане ясно до края на 2015 г.

В бюджет 2016 г. ще има специална "финансова линия" за подготовката на българското председателство, става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. "Колко ще е тънка или дебела, по-тънка – по-добре, но ще има линия. Ще сме готови за всякакви нужди, да не се изложим пред чужденците, както се казва", казва Горанов.

Меглена Кунева уточнява, че разходите по ремонта на сградите няма да могат да бъдат отчетени за сметката на ЕС, защото това остава и за бъдещите поколения.

"Почти никъде в Европа сградният фонд не се счита като присъщ разход за председателството", отбелязва вицепремиерът Кунева.

"Действително след това всичко остава за държавата, но ако трябва да бъдем откровени нито за НДК ще сложим пари сега в бюджета, нито за резиденция "Бояна" ще сложим, ако не е председателството", признава Борисов.

По време на председателството ще са ангажирани около 1300 души

Очаква се около 1300 служители от държавната администрация да бъдат ангажирани по време на председателството. Това става ясно от отговора на вицепремиера Румяна Бъчварова до Mediapool, която отговаря за обучението на кадрите. Това сочи натрупания досегашен опит в другите страни членки.

Към момента в специализираните звена по европейските въпроси са заети 427 души.

В специализираните дирекции на ведомствата пряко или косвено по европейски политики работят още около 1200 служители, които също са потенциален ресурс за попълването на екипа на председателството, се казва в отговора до Mediapool.

До края на годината ще е готов първият поименен списък на членовете на екипа. Той ще се актуализира периодично. Плановете са до юни 2018 г. екипът да бъде напълно попълнен и подготвен за предстоящото председателство през втората половина на годината.

Вече се правят пилотни обучения на чиновниците от престижни европейски академии, както и работни посещения и стажове в постоянното ни представителство в Брюксел и в държави-членки на ЕС.

Финансирането на обучението на чиновниците става по оперативна програма "Добро управление".

mediapool.bg