Кламер БГ - Новини: Парното поскъпва от 1 юли неясно с колко

Парното поскъпва от 1 юли неясно с колко

България

|
Четв, 07 Юни 2018г. 15:43ч.
Парното поскъпва от 1 юли неясно с колко

Цената на парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 юни, заради повишаването на цената на природния газ. Към момента обаче не може да се каже с колко точно.

Причина за това е, че "Булгаргаз" ще внесе окончателното си искане за промяна на действащите цени на природния газ след 11 юни. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените, което се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Окончателното решение за цените на природния газ, топлинната и електрическата енергия ще бъде взето на 1 юли, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи, че очаква повишение на цената на природния газ, което ще се отрази на цената на парното и топлата вода.

"Ще се постараем да вземем справедливо решение, но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик", каза Иванов. Той допълни, че на международните пазари цените на суровия петрол и на природния газ поддържат твърде високи нива.

На 11 май "Булгаргаз" внесе в КЕВР предложение за повишение на прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 г. с 15.69 на сто. Тази цена обаче отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10 май 2018 г. и е неокончателна, посочиха тогава от държавната компания.

Поради тази причина и заради липсата на време за провеждане на ново обществено обсъждане от гражданските организации, които присъстваха на днешното обществено обсъждане, поискаха отлагане на приемането на окончателното решение.

Според проекторешението на КЕВР най-драстично парното и топлата вода ще поскъпнат в Бургас – с 9 на сто от 1 юли.

Увеличение на цената на парното и водата за третото тримесечие на годината ще има още в Плевен (6.12%), Перник (4.16%), Русе (3.33%), Сливен (3.19%) и София (1.44%).

В три града е заложено цените на парното и топлата вода да бъдат намалени. Това са Пловдив (4.22%), Велико Търново (0.29%) и Враца (0.04%).

Тези цени са разчетени при искано повишение на цената на природния газ от 15.69%. В случай, че "Булгаргаз" поиска по-голямо увеличение и то бъде одобрено от регулатора, то тогава цените ще се променят.

Разчетите на енергийните комисари, които са посочени в проекта на решение за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за периода 1 юли 2018 г. - 30 юни 2019 г., показват, че токът за абонатите на ЧЕЗ ще поскъпне с около 1.7 на сто, за абонатите на ЕВН - с 1.81 на сто, а за тези на "Енерго Про" - с 2.6 на сто.

Окончателното решение и по този въпрос ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

mediapool.bg