Кламер БГ - Новини: Парламентът прие оставката на Борисов в отсъствието му

Парламентът прие оставката на Борисов в отсъствието му

България

|
Пет, 16 Апр 2021г. 12:55ч.
Парламентът прие оставката на Борисов в отсъствието му

Парламентът прие депозираната преди ден оставка на кабинета "Борисов 3", който трябва да продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство. Тя бе приета единодушно със 156 гласа "за", депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Очаквано темата дали Народното събрание трябва да подлага на гласуване оставката на сегашното правителство предизвика напрежение в парламента, защото групата на ГЕРБ, която е в изолация, твърдеше, че това не е необходимо.

От партията на Борисов твърдяха, че ако оставката бъде приета, ще бъдат прекратени правомощията на кабинета. Всъщност обаче конституцията е ясна по този въпрос. В нея е записано, че "правителството продължава да изпълнява функциите си по тази Конституция до образуването на ново правителство", а в момента дори не е започнала процедурата по евентуален избор на нов кабинет.

Спорът около оставката на Борисов започна още преди приемането на дневния ред на депутатите. Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" съобщи, че на председателски съвет е взето решението оставката на правителството да се подложи на гласуване в пленарната зала.

Това не се хареса на ГЕРБ и бившият областен управител на Пловдив Дани Каназирева поиска думата и попита на какво основание се внася за гласуване оставката на правителството. "Тя се внася, но не се гласува", заяви тя.

Митева обаче отговори, че конституцията изисква и гласуване, за да има констативен акт за нейното приемане. Тя подчерта, че според основния закон сегашното правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново. И това обяснение обаче не се хареса на ГЕРБ.

"Хубаво е от първия ден да спазваме конституцията. Правомощията се прекратяват с приемане на оставката на министерски съвет или министър-председателя", обърна се към ГЕРБ депутатът от БСП Георги Свиленски.

Социалистът обърна внимание и на отсъствието на Борисов, който в четвъртък внезапно излезе в отпуска, след като новият парламент поиска да го изслуша.

"Не само, че оставката трябва да бъде гласувана, а на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка", каза Свиленски.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" пък обяви, че явно депутатите от ГЕРБ имат нужда от правни консултации.

От ГЕРБ обаче не се отказаха от тезата си. Тома Биков обяви, че като се приеме оставката на правителството, няма да има изпълнителна власт.

"Какво ще се случи на практика ми кажете? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа начина, по който то ще спре. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете - ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена?", каза още той.

"Г-н Биков, вие току-що обидихте конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате текстовете на конституцията - смешни", каза в отговор Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Александър Ненков от ГЕРБ пък обяви, че целта на новото мнозинство е да унижи Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Вие днес каквото искате може да направите, каквото искате може да решите", каза той.

mediapool.bg