Кламер БГ - Новини: Парламентът най-сетне започна процедурата за нов шеф на КПКОНПИ

Парламентът най-сетне започна процедурата за нов шеф на КПКОНПИ

България

|
Ср, 06 Ноем 2019г. 10:59ч.
Парламентът най-сетне започна процедурата за нов шеф на КПКОНПИ

Депутатите най-сетне започнаха процедурата по нов избор на шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това стана в първия си работен ден след ваканцията за местните избори.

Правилата бяха приети без дебат по тях.

КПКОНПИ е без председател откакто бившият й шеф Пламен Георгиев подаде оставка след неколкомесечен скандал с имотите му. Проверки на столична община показаха, че на покрива на един от апартаментите му има незаконни постройки, които трябва да се премахнат. Георгиев бе решил да обжалва заключенията на общината, но в началото на октомври оттегли жалбата си и сам започна да премахва барбекюто си. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че му е поставил такова условие, а в противен случай ще го отзове от дипломатическа служба.

Според антикорупционния закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията, нов такъв се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември. Процедурата бе открита едва сега. Забавянето стапа повод депитати неофициално да започнат да коментират, че е възможно поста да се готви за главния прокурир Сотир Цацаров, който ще предаде поста на наследника си и единствен предложен за поста Иван Гешев в началото на следващата година.

С приемането на правилата сега, тази възможност отпада, защото новият шеф на КПКОНПИ трябва да бъде избран най-късно до месец, а тогава Цацаров още ще е главен прокурор. Имаше възможност избора да бъде забавен още малко и тогава изборът щеше да се измести в първите дни на следващата година заради коледната ваканция на депутатите. Това обаче не стана.

Името на шефа на националната полиция Христо Терзийски също се завъртя като възможен нов шеф на антикорупционната комисия. Според сегашния закон той не отговаря на изискванията за поста. С забравеното предложение за поправки в закона за антикорупционната комисия обаче това може да се промени. В началото на април, на изпроводяк от парламента, настоящият правосъден министър Данаил Кирилов предложи изискването за единствено юридическо образование и стаж да отпадне за председателя на комисията. Оттогава те отлежават в парламентарната правна комисия и нито са приети, нито отхвърлени.

В действащия закон е записано, че за шеф се избира "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж". Поправката е да се запише, че начело може да застане и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които на ръководна длъжност.

Това стана в ключов момент – часове преди Кирилов да напусне Народното събрание и в деня, в който настоящият председател на комисията Пламен Георгиев се оттегли в отпуск, след като Борисов призова всички замесени в скандала с имотите или да излязат в отпуск, или да подадат оставка.

Междувременно бившият шеф на антикорипционната комисия бе назначен за консул във Валенсия. И тази история не мина без скандал. Оказа се, че бившият шеф на КПКОНПИ има сертификат за владеене на испански на базово ниво, издаден от езикова школа, спечелила поръчка за обучение на комисията. Срещу назначението му се обяви и част от българската общност в Испания. Бившият антикорупционен шеф все пак замина за Испания, след като разруши незаконното си барбекю.

mediapool.bg