Кламер БГ - Новини: Мандатът на ГЕРБ се провали: Проектокабинетът "Габровски" бе отхвърлен в НС (Обновена)

Мандатът на ГЕРБ се провали: Проектокабинетът "Габровски" бе отхвърлен в НС (Обновена)

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 17:24ч.
Мандатът на ГЕРБ се провали: Проектокабинетът "Габровски" бе отхвърлен в НС (Обновена)

Мандатът на ГЕРБ се провали: Проектокабинетът

Проектокабинетът на първата политическа сила ГЕРБ с кандидат-премиер проф. Николай Габровски претърпя очаквано поражение в парламента. До гласуване на самото правителство не се стигна, тъй като първо е вотът за министър-председател и Габровски бе отхвърлен. Той получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", но техните 113 гласа "за" бяха недостатъчни срещу 125 гласа "против" на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Възраждане".

При това положение се върви към "Продължаваме промяната", на която президентът следва да връчи вторият проучвателен мандат.

Единственият шанс за кабинета "Габровски" беше той да получи подкрепа от БСП, която в последния месец се съюзи с ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиената бюлетина, а заедно с нея и на изборните измами. Социалистите обаче спазиха думата си да не гласуват за правителство на ГЕРБ, тъй като борбата им е срещу "паралелната държава" и корупцията при управлението на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче даде ясен знак, че е готова да обмисли подкрепа на надпартийна формула за правителство с втория и третия мандат.

Неврохирургът Габровски даде да се разбере, че няма да се кандидатира за премиер и с третия мандат, каквито предположения имаше.

"Дебатът звучеше все едно вече сме в предизборна кампания", каза Габровски в края на продължилия три часа дебат, в който имаше и скандал за азерския газ.

Той заяви, че не е разбрал какво имат депутатите против седемте приоритета на неговия проектокабинет, брандиран от него и от ГЕРБ като "експертен", независимо от присъствието на кадри още от времето на тройната коалиция (управлявала с мандата на ДПС), хора на президента Румен Радев, на ГЕРБ и разбира се, лекари.

Въпросните 7 приоритета, за които Габровски спомена, са крайно обтекаеми, а програмната декларация, в която те са записани, ГЕРБ разпространи миналата седмица от негово име.

Най- големият проблем с приоритетите и самото "експертно" правителство обаче е този, че не е ясно кой щеше да носи политическата отговорност за действията му, след като ГЕРБ поддържаха публично версията, че Габровски е независим кандидат и той сам е избрал състава на кабинета.

Докторът каза още, че не е чул нито една конкретна дума срещу професионализма на кандидат- министрите.

"Все още имам надежда, че не съм се провалил. Молбата ми е да надскочите този чисто партиен егоистичен интерес", призова той депутатите.

Каза им също така, че подкрепата за проектокабинета ще доведе до преодоляване на каскадата от избори и на политическата криза. Обеща борба с дезинформацията и ясна евроатлантическа ориентация на страната; мобилизиране на целия потенциал за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и ОИСР, т.нар. клуб на богатите държави.

Габровски обеща инвестиции в образование, здравеопазване и социалната сфера, както и подкрепа за модернизация на армията.

"Надеждите за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и спекулативни. Най-големият шанс е тук и сега", предупреди Габровски.

Защо ГЕРБ, ДПС и БВ гласуват "за"

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че целенасочено са избрали кандидат -премиер с профила на проф. Габровски – защото били наясно, че парламентът "не е способен да излъчи друго коалиционно или еднопартийно правителство".

"Изходът е в излъчването на програмно правителство с подкрепа от няколко политически сили. Целта на Габровски е да проведе стабилизационни политики", допълни тя.

Атанасова каза още, че проектокабинетът "Габровски" може да се окаже единствената възможност за правителство в това Народно събрание.

Тя обеща, че кабинетът на Габровски би внесъл проект за държавен бюджет, който ще бъде избран от парламента.

Мустафа Карадайъ: Правим голям компромис

ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си и да потърси широко обществено съгласие за политики, но ние ще направим този голям компромис и ще подкрепим правителството, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му партията няма право да рискува стабилността на страната и иска да даде шанс проблемите на хората да бъдат решени.

"Това е огромен компромис за нас, но ние трябва да го направим, когато на стотина километра от нас се води война", каза Карадайъ. Той призова за смирение в името на по-висшите цели като бъдещето на държавата.

Стефан Янев: Ще подкрепим проф. Габровски, но не и кабинета

"Поздравявам ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски, което е знак към гражданите", каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който обаче подчерта, че че трябва да е ясно кой носи политическата отговорност.

"Има въпроси за хоризонта на управление, пътната карта за изпълнение на приоритети и кадровите назначения. Тези елементи не ги видяхме, въпреки че ги поставихме по време на срещата с проф. Габровски", добави той. И каза, че депутатите му ще подкрепят персонално проф. Николай Габровски като премиер, но не и предложения състав и структурата на правителство. До гласуване на правителството обаче не се стигна, защото кандидатурата на премиера не мина.

ПП: Този кабинет, зад който се крият експерти с чекмеджета

Лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров напомни, че тяхното коалиционно правителство беше свалено от ГЕРБ и ДПС във време на война и несигурност, което доведе до настоящата политическа криза. Той напомни, че половин милион души са гласували за ПП заради обещанието за разграждане на модела ГЕРБ-ДПС

"Днес вие ни предлагате правителство, което не може да направи най-важното - да носи политическа отговорност. Предстои ни тежък мач, но Бойко Борисов дори отказва да излезе на терена", каза той.

Гюров каза, че опитът на България с експертни кабинети е горчив. Той напомни правителството на Любен Беров от 1994 година с мандат на ДПС, управлявало две години и запомнено с групировките, финансовите пирамиди и последвалия фалит на банковата система. Кабинетът "Орешарски" ще се запомни с фалита на "КТБ" и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, каза Гюров

"Когато експертите се разотидат, остава разочарованието. Правителството няма да може да взима независими решения. Това е параван, зад който се крият експертите с чекмеджета от тройната коалиция,ГЕРБ, ДПС и президента Радев", каза Гюров и завърши с думите, че "промяната тепърва предстои".

Междувременно депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че ПП е най-големият политически противник на ГЕРБ.

"Ние не искаме да имаме нещо общо с вас, нямали сме нещо общо с вас и няма да имаме нещо общо с вас", каза Биков.

Той заяви, че възприема слогана "промяната предстои" като заплаха. "България дълго ще се възстановява от осем месеца управление на Кирил Петков", каза депутатът от ГЕРБ

Христо Иванов: България има нужда от дълбока промяна, която не се предлага

"България има нужда от дълбока промяна, защото без това ние не можем да решим политическата криза. Проблемът не е междуличностен", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "И да изберем кабинет, политическата криза може да се завърне и дори да се задълбочи, ако избраното правителство не може да реши проблемите", коментира той.

По думите му ДБ се опитва да работи върху подхода на съгласието. Той се обърна към Габровски, че неговата кандидатура не идва с диагноза на проблемите и затова няма как да реши проблемите.

"Г-н Габровски, вие сте ново лице и носите симпатии и надежда, но нямате отговор на един много прост въпрос: Какви са гаранциите, че няма да се превърнете в следващия кабинет "Беров". Не виждам опити да се отговори на този въпрос", каза Иванов.

Той приветства лозунга за връщане на нормалност от страна на Габровски, но напомни, че кандидатът за премиер не казва кое е онова ненормалното, което трябва да бъде премахнато.

"Точно, защото е трудно, точно, защото има политическа криза, ние трябва да си поставяме високи цели", обясни той. Според Христо Иванов това, което сега прави ГЕРБ, много прилича на отбиване на номера.

Корнелия Нинова: Има шанс с втория и третия мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията от шест години се бори с паралелната държава на ГЕРБ. Тя припомни признанието на президентството, че има "поносимост" между институцията и ГЕРБ. Нинова попита дали моделът на паралелната държава не се приспособява постоянно.

"Даваме си сметка колко голяма е отговорността да се състави редовно правителство, за да бъдем равноправни граждани на Европа и да започнем да решаваме проблемите на хората", каза Корнелия Нинова.

Тя заяви, че това може да се направи само чрез победа над паралелната държавата и да се преведе България през кризите. Според Нинова този шанс може да се реализира само през втория и третия мандат.

"Очакваме втория и третия мандат, за да започнем разговори за надпартиен кабинет", обяви Нинова.

Тома Биков (ГЕРБ) ѝ отговори, че ако някой после поиска подкрепата на ГЕРБ за следващите мандати, трябва да го направи публично с много тежки и сложни аргументи.

Костадинов: Връщаме се към съветския модел

"Не чух думите демокрация, независимост и свобода", каза лидерът "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че страната е започнала да се връща отново към съветския модел и е започнала да приема изборите като заплаха.

Той обяви, че "Възраждане" няма да коментира личностите в кабинета, но няма да го подкрепи, защото има сериозни разминавания във вътрешната и външната политика. Той пак обясни, че политиката се води в услуга на САЩ.

Според него избирането на "един насилен кабинет" в това Народно събрание само ще задълбочи политическата криза.

Тежък скандал за азерския газ

По време на дебата се разрази тежък скандал за азерския газ. Той бе провокиран от съпредседателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков, който заяви, че ПП не могат да подкрепят проектоправителство, в което енергиен министър е Николай Павлов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз", уволнен при управлението на Петков.

Бившият премиер обвини Павлов, че не е подписал анекс за азерския газ, което е довело до загуба от 1 милион лева за ден.

"Корупционните тайни и реални зависимости правят това правителство заложник на старите грехове", подчерта той.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, бивш енергиен министър на Бойко Борисов, се хвърли да защитава Павлов, който оглавяваше "Булгаргаз" по време на неговото управление, но освен това е известно, че е близък на президента Румен Радев. Това е една от причините за синхронните атаки на Радев и ГЕРБ срещу енергийната политика на предходното правителство.

Делян Добрев каза на Петков да не атакува бившия директор на "Булгаргаз", защото последният бил свидетел срещу него в съда. "Ако Николай Павлов стане (министър – бел.ред..), вие ще лежите", предупреди Добрев, чийто сигнал за газовите сделки на правителството "Петков" вече бил придвижен към прокуратурата.

На трибуната излезе Николай Павлов и видимо ядосан обяви, че по негово време е предотвратено плащането на неустойки към Азербайджан и дори прекратяване на договора.

"Ние спасихме договора с азерите помощта на кралския адвокат на Великобритания и английските ни адвокати, защото газовата връзка още не беше построена", каза той. По думите му правителството на Кирил Петков е надплатило 178 милиона долара за азерски газ, купен на четворна цена.

"Покачвайки цената, вие покачихте и банковата гаранция по договора с Азербайджан, това са още 100 милиона долара", каза Павлов.

Кирил Петков излезе отново на трибуната и каза, че чрез анекса, който Павлов е подписал, "Булгаргаз" се е отказал от 2/3 от количествата евтин азерски газ в полза на "Газпром". Бившият премиер обвини Павлов, че е "кукла на конци" на Борисов.

Накрая ГЕРБ призоваха служебното правителство да стане арбитър в спора, но председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) спази правилника и отклони тези предложения.

След провала на кабинета с първия мандат, идва ред на втората политическа сила ПП. Нейните лидери по-рано казаха, че заедно с партньорите си от "Демократична България" смятат да предложат правителство на малцинството, което да заложи на антикопурционна програма и ако сред останалите партии има желаещи да го подкрепят, да го направят. След политическия разлом с коалиция "хартиена бюлетина" на ГЕРБ, ДПС и БСП, обаче, ПП заявиха, че не виждат смисъл да внасят кабинет.

При третия и последен мандат се спряга вариант за правителство, подкрепено от "хартиената коалиция" (ГЕРБ, ДПС, БСП) плюс "Български възход".

След като Борисов избра да заложи на Габровски за министър-председател, се появиха предположения, че той ще бъде лансиран, отново като независим, и за "експертния" проектокабинет с третия мандат. Лидерът на ГЕРБ дори настоя да стане именно това. Габровски обаче отхвърли подобен вариант.

"Трябваше да бъде реализиран първият мандат. Всякакви комбинации, задкулисни договорки и опити за манипулации са нещо, с което не бихме искали нашите имена да бъдат асоциирани", коментира професорът и в сряда.

Запитан дали ще продължи с политиката, той коментира пред репортери, че с удоволствие се връща в операционната.

Така най-вероятно след Нова година ще се провали и последният шанс за правителство. Президентът Румен Радев ще остане на власт и ще насрочи следващите предсрочни избори за 12 или 19 март.

mediapool.bg