Кламер БГ - Новини: Правителството на Борисов оцеля безпроблемно

Правителството на Борисов оцеля безпроблемно

България

|
Ср, 29 Ян 2020г. 13:57ч.
Правителството на Борисов оцеля безпроблемно

Правителството преодоля без проблеми вот на недоверие, внесен от БСП за провал политиката му в областта на околната среда и водите. В подкрепа на правителството гласуваха 124 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Атака" и останалите независими. Представителите на "Воля" гласуваха "въздържал се", което реално бе в полза на правителството.

Срещу кабинета гласуваха 102-ма депутати от БСП и ДПС.

Това бе четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Той бе мотивиран с водната криза в Перник и внесените от чужбина боклуци.

БСП нямаше надежда, че този път опитът им за сваляне на правителството може да успее. За да мине вотът на недоверие, опозицията трябва да събере 121 гласа, а БСП и ДПС имат общо 104 народни представители.

По време на дебатите по вота, които се състояха миналата седмица, от "Атака" обявиха, че ще решат дали да подкрепят вота на недоверие към правителството по време на самото гласуване.

Шестимата депутати на Волен Сидеров, който от няколко месеца се изява в ролята на общински съветник, са независими след прогонването им от "Обединени патриоти". През последните месеци партията се държи опозиционно, но сега се доказа като лоялна на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Вотът щеше да успее, ако всички депутати от "Воля", "Атака", БСП и ДПС бяха гласували "за". Заедно те имат 122 народни представители.

"Фиаско за опозицията"

След гласуването председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова определи оцеляването на правителството като "фиаско за опозицията".

Дариткова очаквала след проваления вот социалистите да обясняват, че това е победа. "Все пак се надявам да не се сте се разстроили чак дотолкова, че да решите отново да излезете в нелегалност", добави тя, припомняйки как миналата година депутатите от БСП за три месеца напуснаха парламента.

"Единствената цел на БСП с вота на недоверие е да влязат във властта през задния вход, за да отклонят България от демократичния й път", каза зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Ципов.

БСП към ГЕРБ: Вие изтровихте политическата риба

"Чухме, че легитимно право на опозицията в една демократична държава да иска вот на недоверие е задният вход в политическия живот. В дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимен. Управляващите не само погазват тихомълком Конституцията, а официално на глас оттук я суспендират с думи", каза в отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистът Манол Генов пък се обърна към управляващите с думите: "Политическата риба вие я изтровихте".

Борисов: А колко са умрели от "Кремиковци"

Премиерът Бойко Борисов, който не присъства на гласуването на вота на недоверие, коментира темата по време на заседанието на правителството. Според него БСП и ДПС, които единствени гласуваха за сваляне на кабинета, са направили опит да оформят нова коалиция.

"За кой ли път ще кажа: какъв беше въздухът в София, когато аз станах кмет и работеше "Кремиковци"? И днес те излизат и викат: "15 000 души умирали от мръсен въздух". А колко са умрели само от "Кремиковци"? Това са хора, за които лъжата, манипулацията и най-вече претакането на фактите по начин, по който те искат да изглеждат, нямат равни", заяви Борисов.

mediapool.bg