Кламер БГ - Новини: "Кърджалийската мъченица" Караянчева бе спасена с парламентарен цирк

"Кърджалийската мъченица" Караянчева бе спасена с парламентарен цирк

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 15:59ч.
"Кърджалийската мъченица" Караянчева бе спасена с парламентарен цирк

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ), която ДПС нарече "кърджалийската мъченица", запази поста след дебат, който нагледно показа сегашното ниво на българския парламент. Мнозинството успя да отхвърли искането на БСП и ДПС за оставката ѝ с 97 гласа "за" и 126 "против", но това не бе най-важното.

БСП и ДПС настояваха за смяната на Караянчева заради последните смущаващи случаи около нея. Опозицията посочи дарените от нея стари парламентарни килими на театъра в Кърджали, репликата й за ходенето пеша и метрото на Бойко Борисов, липсата на реакция на обидите от изтеклите записи, свързвани с премиера. БСП припомни за пълната изолация на политическите репортери от депутатите.

Управляващите защитиха Караянчева и обявиха, че мотивите за искането не били подкрепени от факти. Освен ГЕРБ и "Обедиенени патриоти", в нейна подкрепа се хвърли и председателят на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка дебатът се превърна във фарс с размяна на обиди. Стигна се до вечните теми като приватизацията на "Техноимпекс", за това кой колко подкрепа има в Кърджали, както и колко песни има майката на Вежди Рашидов. Около два часа след началото на заседанието социалистите излязоха от залата, а малко след това ДПС поиска 30-минутна почивка. След почивката от ГЕРБ обвиниха БСП, че са откраднали папката на Спас Гърневски. Всичко станало в залата по време на дебата бе определено няколко пъти от самите депутати като цирк.

"Не съм безгрешна". Как се защити Караянчева?

Самата Караянчева взе думата преди гласуването. "Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това, благодаря на тези, които казаха добра дума за мен. Благодаря и на коалицията "БСП-ДПС", че ми дава възможност да се защитя от трибуната", каза тя. Караянчева отдели много време на това, че БСП и ДПС са коалиция, която понякога публично спори помежду си.

Тя обясни как ѝ е било тежко след изтеклия запис на мъж с гласа на премиера, където е наречена "проста кърджалийска п...а". В същото време Караянчева каза, че не било доказано дали гласът е на премиера, а той самият отричал да е говорил така. Тя попита каква е нейната вина за казаното по неин адрес.

"Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство", обърна се Караянчева към лидера на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на НС спря вниманието си и на темата за изолацията на медиите в парламента. "От момента, в който се преместихме, вече има две петиции до мен. Реших темата да бъде обсъдена на председателски съвет. На 2 октомври свиках извънреден председателски съвет, на който направих предложение да освободим достъпа на медиите до цялата сграда. Присъстващите колеги дадоха първоначално мнение. Някои казаха, че отварянето на клуба е достатъчно добро решение, но все пак трябва да се консултират с парламентарните групи. Представител от БСП на този председателски съвет не присъстваше. (...) До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалив отказ? В залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи", посочи Караянчева.

Тя отхвърли и обвиненията на социалистите, че умишлено пречи премиерът да бъде изслушван в парламента. По думите ѝ въпроси и питания към него били връщани, защото не са от неговата компетентност.

"Мъченицата"

Сред най-пламенните защитници на Караянчева бе Славчо Атанасов от "Обединени патриоти". Той обясни, че тя не е откраднала и стотинка "за разлика от някои хора от Крушовица", визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова. Той каза, че с атаките си срещу Караянчева опозицията я превръщала в мъченица.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид използва повода да се обърне към председателя на парламента с думите: "Уважаема кърджалийска мъченице". Той допълни, че Караянчева принизява парламента "по-ниско от цех за метални изделия".

Според Славчо Атанасов ДПС атакували Караянчева, защото е от Кърджали и е отнела монопола им в региона. "Много ви боли, че ви пробиха крепостта", каза още той. По думите му опозицията превръщала председателя на парламента в мъченица. Атанасов все пак отправи критика и към самата Караянчева - на моменти била прекалено мека и депутатите се качвали на главата ѝ.

"Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Не сме съгласни с него за една думичка. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него", каза Хамид Хамид от ДПС, припомняйки изтеклите записите на прмеиера Бойко Борисов.

Председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ призова Хамид да не "говори жълтини" от парламентарната трибуна.

"Борисов, ако иска, ще дойде в НС, но може да го поканите на ресторант"

В началото на заседанието мотивите за искането за оставката на Караянчева бяха представени от лидера на БСП Корнелия Нинова. Те са: непознаване на конституцията, нарушаване на принципа за разделение на властите и уронване на престижа на парламента. Тя отново повтори, че "Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание".

Нинова коментира, че председателят на парламента винаги намира причини да отхвърля многократните искания на социалистите за изслушване на премиера Бойко Борисов.

"Госпожо Нинова, стига с тая любов към Бойко Борисов. Ако иска ще дойде, ако не ви харесва - поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", каза Вежди Рашидов, който отново поиска оставката на Елена Йончева като евродепутат, защото според него тя обидила "цялата българска държава". Обидата била нанесена с подкрепата за резолюцията на Европейския парламент.

ДПС: Караянчевщината няма място в НС, ГЕРБ прави служебния кабинет неизбежен

Караянчева и караянчевщината нямат място в българския парламент и българската политика, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет, да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от повече от 20 и повече години", каза Карадайъ.

"Престъпление е Караянчева да се изявява като квартален партиен функционер"

"Да забравиш или да пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости. От истината ви боли, нали", каза още Карадайъ.

Той добави, че Караянчева е "ярко олицетворение на ГЕРБ" и с последните си изяви го доказва. "Агресивно говорене, арогантно поведение и острият тон ще останат като основни характеристики на ГЕРБ за последните години", каза Карадайъ и добави, че българските граждани не искат повече никой да ги наставлява и да ги навиква.

ГЕРБ: Караянчева ще остане председател на парламента до март

С едно изказване Красимир Ципов от ГЕРБ направи две заявки – Караянчева остава на поста си, а правителството няма да подава оставка, въпреки продължаващите над 3 месеца протести.

"Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание до края на месец март следващата година", каза той.

Той се обърна и към БСП и ДПС: "С тези мотиви всъщност си признавате, че може би сте решили горе-долу всяка седмица да гледаме подобни проекти за решения. Имаме една лоша новина за вас - няма да стане. Призовавам да гласувате против предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание, тъй като няма нито един ясен подкрепен, мотивиран мотив".

Кой, колко и какво дарява

"Градът вече се свързва с хихикане, с градски легенди за Караянчева. А какво да кажем за нелепото обявяването на 6 стари килима за някакво върховно дарение. Действие, което е възмутило всички културни дейци в тази страна. Това е стилът на госпожа Караянчева", каза Александър Симов от БСП.

В отговор Марешки реши да защити Караянчева. По думите му няма никакво значение дали са дарени "шест килима или една църква, или една болница", бил важен фактът на дарителство.

"Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре", каза още Марешки.

По-късно Кристиан Вигенин припомни, че Марешки е осъден на втора инстанция, а е зам.-председател на парламента. От думите му се разбра, че е убеден, че аптекарско-петролния бос ще влезе в затвора. Социалистът обяви, че би подкрепил Караянчева, ако поиска оставката на Марешки.

"Опазил ме Бог за своята мъжественост да се допитвам до Вигенин. С изказването си Вигенин призна каква е истината - а именно чрез натиск върху Караянчева да се иска моята оставка", отговори Марешки.

Малко песни и коронавирус за цвят

Социалистът Антон Кутев припомни, че темата за оставката на Караянчева е била отворена, след като дете с увреждания не бе пуснато до тоалетната в парламента. Той обяви, че ще подари на депутатите тениски на "Системата ни убива". Кутев припомни как негов законопорект за промяна във финансирането на обществените медии е бил отхвърлен в комисията по култура след скандал с Вежди Рашидов, който обяснявал колко песни има майка му, вместо да коментира предложенията. В отговор Рашидов реши отново да обясни за творчеството на майка си. "Тя до днес има 300 записа в радио "София", каза той.

В един момент Марешки реши да обяви, че дебатът се е превърнал в цирк, а после атакува Нинова в стил ГЕРБ - с приватизацията на "Техноимпекс".

Депутатът от "Воля" Кръстина Таскова пък реши да обяви, че с този дебат в българския парламент "пренасяте страшен вирус в тази зала". Тя заговори и за това как "училищата пламтят от коронавирус и в момента ще има криза", а парламентът се занимавал с Караянчева.

Социалистите отговориха, че това са вредни и панически твърдения.

Мистериозно изчезналата папка и "сатанисткият пир"

От ГЕРБ пък обвиниха БСП в кражба – откраднали папката на Спас Гърневски, в която той събрал записките си и се подготвял за изказване.

В началото на прекъсването се стигна до спречкване между управляващи и опозиция. Маноил Манев преследвал Георги Гьоков и му пречел да излезе от пленарната зала с обвинението, че взел папката на Гърневски. Антон Кутев пък обяви, че има записи от станалото, които са притеснителни и ГЕРБ най-вероятно няма да иска да излязат публично, защото ще стигнат до Си Ен Ен и ще обиколят целия свят.

Рашидов призова за прекратяване на дебата и обяви, че Кутев заплашвал управляващите. В крайна сметка папката отново се оказа в ръцете на Гърнвески. "У мен е, поне нищо не липсва. Комунистът си е комунист, може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Обраха цялата държава и вече са минали на канцеларски материали", каза депутатът от ГЕРБ в началото на изказването си.

След това той обяви, че искането за оставката на Караянчева е "сатанстки политически пир по време на чума и опит за преврат".

mediapool.bg