Кламер БГ - Новини: Парламентът е призован да оценява предварително законите, които гласува

Парламентът е призован да оценява предварително законите, които гласува

България

|
Вт, 29 Юни 2021г. 17:16ч.
Парламентът е призован да оценява предварително законите, които гласува

Екипът на ПДИ, архивна снимка

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) отправи във вторник ключови препоръки към държавните институции за подобряване на достъпа на гражданите до публична информация. Влиятелната неправителствена организация отправи искане към Народното събрание да предприеме стъпки за осигуряване на реална прозрачност в законодателния процес. Това означава законопроектите винаги да бъдат придружени от оценка на въздействието, да бъдат публикувани в удобен за работа формат и подлагани на задължителното обществено обсъждане.

На този фон съдилищата бяха призовани от ПДИ да публикуват на своите сайтове протоколите от проведените публични съдебни заседания.

В годишния доклад на ПДИ има секция, в която се прави оценка на активната прозрачност за 2021 г. Тя е била направена в периода от 1 март - 29 април и са били оценени интернет страниците на 563 институции. Оказва се, че само 42 институции поддържат някакво съдържание в секцията си "Достъп до информация", което да отговаря на законовите изисквания.

Най-често гражданите са търсили информация от органи на местната власт, след това са министерствата, държавните агенции и регулаторите.

Адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на ПДИ, посочи, че в ЕС тенденциите са към все по-голямо "отваряне" на регистрите. Той отбеляза необходимостта в България да се подобри административният капацитет и да се провеждат обучения по отношение правото на информация.

mediapool.bg